Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 2. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Údaje o kandidátoch vo voľbách sa budú zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie má pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vznikne tiež priestor na sociologické výskumy a vyhľadávanie v zoznamoch zaregistrovaných kandidátov. Vyplýva to z vládnej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Centrálny informačný systém štátnej služby sa komplexne dobuduje a upraví na základe samostatného zákona. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon Centrálnom informačnom systéme štátnej služby, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe.



Bratislava - Poslanci národnej rady odvolali z funkcie členov Súdnej rady Slovenskej republiky Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom v dnešnom hlasovaní.



Bratislava - Koalícia bude o kandidátoch na členov súdnej rady ešte rokovať. SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov parlamentu.



Bratislava - Vláda chce v krátkom čase oznámiť výstavbu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Informoval o tom premiér Robert Fico. Nový blok by mal mať podľa neho výkon 1100 až 1200 megawattov.



Bratislava - Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej hodiny otázok v národnej rade to vyhlásil premiér Fico.



Bratislava - Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z SaS z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Dôvodom je riadenie výboru z jej strany, ale aj vyjadrenia o tajnej službe či podanie podnetu na generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby.



Bratislava - Projekt výstavby univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) predložiť najbližšie dni aj na vládu a predstaviť ho aj verejnosti. Deklarovala, že o postupe komunikovali aj s predsedom vlády Robertom Ficom.



Bratislava - Projekt ministerstva práce Právo na prvé zamestnanie firmy zaujal. Za dva týždne od jeho spustenia 15. apríla poslalo žiadosť o podporu pracovných miest pre mladých ľudí, ktorí si nevedia nájsť prácu, 137 zamestnávateľov.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Diaľničná spoločnosť plánuje ešte raz predĺžiť zmluvu so súčasným poskytovateľom mýtnych služieb, spoločnosťou SkyToll.



Bratislava - Poslanec národnej rady Juraj Krúpa z SaS má podozrenie, že minister obrany Robert Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností na úkor slovenských. Uviedol to v súvislosti s vývozom húfnic Zuzana 2 na Ukrajinu.



Piešťany - Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení. Okresný súd Trnava na svojom pracovisku v Piešťanoch verejné zasadnutie o Černákovom podmienečnom prepustení odročil na neurčito za účelom doručenia spisu z Prešova a vypracovania znaleckých posudkov z odboru psychológie a psychiatrie.



Kyjev - Pri aprílových útokoch na Ukrajinu použilo Rusko viac ako 300 rakiet, približne 300 dronov iránskej výroby Šáhid a viac ako 3200 navádzaných bômb. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Moskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom oznámil za minulý rok prepad do straty takmer 630 miliárd rubľov, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku vykázal zisk v hodnote vyše bilióna rubľov. Spoločnosť doplatila na pokles predaja zemného plynu do Európy, ktorá bola jeho kľúčovým trhom, o viac než polovicu.



Brusel/Tbilisi - Generálny riaditeľ Európskej komisie pre susedstvo a rozširovanie Gert Jan Koopman varoval gruzínsku vládu, že navrhované právne predpisy o "zahraničných agentoch" by v prípade prijatia skomplikovali snahy krajiny o vstup do Únie.



Vantaa - Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále majstrovstiev sveta do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli zdolali Česko 3:2. Dvoma gólmi pomohol k triumfu Ondrej Maruna.