Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 22. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 22. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) prerokuje vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej. Po dnešnej pracovnej návšteve na ministerstve kultúry to uviedol predseda vlád Robert Fico .



Bratislava - Novozvolený prezident Peter Pellegrini bude v spolupráci s odborníkmi hľadať v ochrane prírody vyváženú pozíciu, ktorá bude k tomu ľudí povzbudzovať a nie ich od toho odrádzať. Uviedol to na sociálnej sieti pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadá na dnes.

Na archívnej snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - V júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa dá hlasovať aj mimo trvalého bydliska. Voliť kdekoľvek na Slovensku sa dá s hlasovacím preukazom, o ktorý treba vopred požiadať obec. Hlasovacie preukazy začnú obce vydávať od stredy. Emailom alebo listom sa dá požiadať o preukaz do 20. mája, osobne je to možné do 7. júna. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe.



Bratislava - Vo veku 66 rokov zomrel podnikateľ a politický marketér Fedor Flašík. Narodil sa 14. januára 1958 v Bratislave. V roku 1982 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského. Pracoval ako vedúci zásobovania a odbytu vo výrobnom družstve Detva a v rokoch 1986 až 1990 na Ústrednom výbore Zväzu československo-sovietskeho priateľstva. Neskôr pôsobil ako zástupca riaditeľa divadla Ludus a ako zástupcu šéfredaktora v redakcii M - Report. Potom bol výkonným riaditeľom reklamného oddelenia firmy Davay.



Moskva - Rusko má teraz všetky dôvody na to, aby skonfiškovalo majetky Západu, vyhlásil dnes predseda dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej Dumy - Vjačeslav Volodin. Reagoval tak na schválenie zákona americkou Snemovňou reprezentantov, ktorý umožní vláde zhabať zmrazené ruské aktíva v USA a poslať ich Ukrajine.



Kodaň - Dánska premiérka Mette Frederiksenová vyvolala debatu na sociálnych sieťach po tom, čo včera zverejnila viacero nenávistných správ, ktoré podľa vlastných slov dostala. Drsný tón na sociálnych médiách nie je ničím novým, napísala Frederiksenová na Instagrame, pričom osobitne poukázala na "obťažovanie, sexizmus, nadávky, nenávisť a vyhrážky". Dodala, že pre mnohých je to súčasťou každodenného života, čo ju hlboko znepokojuje.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová.
Foto: TASR/AP


Soul - Severná Kórea (KĽDR) dnes vypálila niekoľko zrejme balistických striel krátkeho doletu smerom k svojmu východnému pobrežiu, upozornila juhokórejská armáda. Japonská televízia NTV s odvolaním sa na predstaviteľa vlády pôvodne informovala, že išlo o jednu balistickú strelu krátkeho doletu. Podľa zboru náčelníkov štábu juhokórejskej armády však Pchjongjang odpálil niekoľko takýchto striel.



Avon/Bratislava - Jeho divadelné hry napísané koncom 16. a začiatkom 17. storočia ako Hamlet, Kráľ Lear, Búrka, Skrotenie zlej ženy, Kupec benátsky, Macbeth, Othello či Rómeo a Júlia sú dodnes súčasťou repertoáru divadiel na celom svete, vrátane Slovenska. Zajtra 23. apríla uplynie od narodenia anglického dramatika a básnika Williama Shakespearea, najvýznamnejšieho predstaviteľa alžbetínskeho divadla, 460 rokov.



Londýn - Druholigové Coventry City bolo včera blízko k jednému z najväčších obratov v histórii anglického FA Cupu. Ešte 20 minút pred koncom prehrával outsider v semifinále s Manchestrom United 0:3, no duel dokázal dostať do predĺženia, na konci ktorého mu VAR neuznal víťazný gól po "milimetrovom" ofsajde.



New York - V prvej desiatke mužského svetového tenisového rebríčka ATP nenastali žiadne zmeny. Srb Novak Djokovič si udržal post lídra, druhý je šampión Australian Open Talian Jannik Sinner a tretí Španiel Carlos Alcaraz. Najlepší slovenský singlista Lukáš Klein klesol zo 117. na 120. miesto. Jozef Kovalík figuruje na 164. priečke. Alex Molčan si pohoršil o 32 miest, v novom vydaní renkingu mu patrí 192. pozícia.