Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy o tajných službách plénom prešli hladko

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Martin Baumann

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý na tajnom rokovaní predniesol správu o plnení úloh vojenského spravodajstva za rok 2011, novinárom povedal, že Vojenské obranné spravodajstvo a ...

Bratislava 23. októbra (TASR) - Správa o činnosti SIS a správa o plnení úloh vojenského spravodajstva za minulý rok dnes dostali na pôde parlamentu zelenú. Poslanci oba dokumenty zobrali na vedomie.

Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý na tajnom rokovaní predniesol správu o plnení úloh vojenského spravodajstva za rok 2011, novinárom povedal, že Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba boli v roku 2011 vedené skôr nekoncepčne, čoho výsledkom boli ekonomické problémy, stanovenie si nízkych cieľov, nedostatočné plnenie úloh, duplicitné úkony či zlé personálne vedenie.

Podľa jeho slov bolo neefektívne využitých v rámci služieb asi do milióna eur. "No boli tam aj iné veci, ďalšie peniaze stojí nekoncepčnosť," vysvetlil minister s tým, že vzhľadom na neverejnosť správy konkrétnejší byť nemôže. Zároveň doplnil, že nemá problém s tým, aby aspoň časť správy mohla vidieť aj verejnosť. Podľa súčasného právneho stavu to možné nie je. "Viem si predstaviť, že by neutrpela bezpečnosť štátu, keby sme ju nejakým spôsobom zverejňovali," vyhlásil.

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) na margo údajne neefektívne vynaložených peňazí povedal, že o tom v správe hovorí jediná veta. "Tá veta je pomaly na právnika, akurát, že ju napísali tak, aby som nikoho nemohol zažalovať. Hovorí sa v nej, že bolo niečo nakúpené v čase, keď už som nebol v rezorte, no údajne som na to dal ústny súhlas ešte v čase, keď som tam ešte bol. Na tej zmluve vôbec nie je môj podpis, dátum je z času, keď som tam už nebol a tí ľudia, ktorí zmluvu podpísali a využili, že tam už nie som a bola tam už Radičová, povedali, že sme sa o tom rozprávali a ja som s tým súhlasil. To je brutálne, to je na právnika," vysvetlil Galko.


Pavol Abrhan (KDH)
Foto: TASR/Tomáš Halász

SIS a informácie


Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan (KDH) sa domnieva, že SIS by po podaní spravodajskej informácie kompetentným osobám mala vedieť, ako sa s ňou naložilo. Preukázala by sa tak kvalita daných informácií. "Toto bol aj určitý podnet k tomu, aby sme otvorili túto diskusiu pri návrhu zákona o spravodajských službách," povedal Abrhan.

Poslanec Alojz Hlina (OĽaNO) žiadal pred hlasovaním o správach odklad hlasovania, nakoľko mu nebolo umožnené vystúpiť v rozprave k SIS. "Bol porušený rokovací poriadok, nebola otvorená rozprava a ja som mal záujem vystúpiť. Budem musieť vystúpiť pri inom bode. Buď ma zastavia, alebo dajú vyviesť zo sály," avizoval pre TASR. Rokovací poriadok totiž neumožňuje, aby rečník prihlásený do rozpravy hovoril o niečom inom, ako o predmete rozpravy.

Vo svojom vystúpení chce Hlina poukázať na to, že správa o činnosti SIS nehovorí o riziku, ktoré spôsobujú úžerníci v rómskych komunitách ovládajúci vyplácanie sociálnych dávok. "To spôsobuje vytváranie súkromných armád," povedal. Správa zároveň podľa jeho slov nehovorí ani o tom, nakoľko silný je záujem spravodajských služieb o získanie zvukového záznamu z Gorily.