Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Socha sovietskeho vojaka má na Dukle znovu vymeniť československého

Súsošie Žalujem z dielne Jána Kulicha nechal VHÚ premiestniť do vyhliadkovej veže, archívne foto. Foto: VHÚ

Pozostalí po nebohom akademickom sochárovi Kulichovi sa súdnou cestou domáhali vrátenia sochy na pôvodné miesto.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Okresný súd (OS) Bratislava II vo štvrtok rozhodol, že premiestnenie súsošia Žalujem sochára Jána Kulicha z predpolia duklianskeho pamätníka do vyhliadkovej veže je protiprávne. Vojenský historický ústav je povinný uviesť dielo do pôvodného stavu. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

OS Bratislava II vo štvrtok rozhodoval o tom, či dominantou Dukly ostane socha salutujúceho československého vojaka, ktorá sa tam vrátila po polstoročí v roku 2014. Replika pôvodného diela českého autora Jána Víteka vtedy pri príležitosti 70. výročia Karpatsko–duklianskej operácie nahradila súsošie Žalujem od Kulicha, ktorého súčasťou je sovietsky vojak. Socha Kulicha bola súčasťou pamätníka približne pol storočia.

"Žalovaný je povinný odstrániť neoprávnené zásahy a uviesť dielo do pôvodného stavu," rozhodla sudkyňa. Vojenský historický ústav tak musí urobiť do 30 dní od právoplatnosti rozsudku. Štvrtkové rozhodnutie súdu však ešte právoplatné nie je. "Autorské práva Jána Kulicha, čo sa týka odstránenia súsošia Žalujem z pamätníka na Dukle a jeho umiestnenia do vyhliadkovej veže, boli porušené," povedala sudkyňa pri odôvodňovaní rozsudku.

Pôvodnú sochu československého vojaka, ktorej autorom bol akademický sochár Jan Adolf Vítek, odhalili na Dukle v roku 1949. V 50. rokoch minulého storočia ju komunistický režim odstránil ako ideologicky nevhodnú. Nahradilo ju súsošie od akademického sochára Josefa Malejovského. Motívom bolo dievča, ktoré odovzdáva kyticu vďaky sovietskemu vojakovi. V 60. rokoch minulého storočia potom sochu vystriedalo súsošie Žalujem od Kulicha. Znázorňuje ženu, ktorá ďakuje sovietskemu vojakovi za oslobodenie. Vojenský historický ústav chcel vrátiť pamätník do pôvodnej podoby, a tak sochu Kulicha premiestnil do vyhliadkovej veže a na miesto vrátil repliku pôvodnej sochy československého vojaka Víteka.

S tým však nesúhlasili pozostalí po nebohom akademickom sochárovi Kulichovi a súdnou cestou sa domáhali vrátenia sochy na pôvodné miesto. Okrem iného argumentovali, že jej premiestnením prišlo k neoprávnenému zásahu do autorských práv otca, socha bola určená pre exteriér, a nie interiér, či znehodnotením samotného diela.

Právny zástupca žalovaného, naopak, uvádzal, že žalovaný ako vlastník veci bol oprávnený so sochou nakladať a súhlas autora s jej premiestnením nebol potrebný.