Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SNS sa chce vrátiť na politické výslnie v supervolebnom roku 2014

Prvý podpredseda SNS Andrej Danko (vpravo) a podpredseda SNS Rafael Rafaj počas tlačovej konferencie k výsledkom predčasných parlamentných volieb na SlovenskuFoto: TASR/Pavel Neubauer

SNS bude podľa prvého podpredsedu Andreja Danka tvrdou a nepríjemnou opozíciou, ktorá má v úmysle upozorňovať na každý jeden nedostatok.

Bratislava 11. marca (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) si je vedomá výsledku predčasných parlamentných volieb, ktoré ju dostali mimo parlamentnej pôdy. Má však v úmysle vrátiť sa späť na politické výslnie v supervolebnom roku 2014.

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali podpredsedovia strany Andrej Danko a Rafael Rafaj.

"Mienime určite zabojovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Téma centralizácie Európskej únie, nespravodlivo nastavený systém poľnohospodárskych dotácií, ale aj euroval, ktorý pravdepodobne skrachuje, sú témami, na ktoré my poukazujeme," povedal Rafaj.

SNS sa chce presadiť aj vo voľbách do vyšších územných celkov. Obaja podpredsedovia sa zároveň poďakovali voličom a sympatizantom, ktorí Slovenskú národnú stranu vo voľbách podporili.

SNS bude podľa Danka tvrdou a nepríjemnou opozíciou, ktorá má v úmysle upozorňovať na každý jeden nedostatok.

Tu bude player




"Smeru-SD sa splnil sen. Tak nech teraz počas štyroch rokov ukážu, že na to majú," povedal Danko, podľa ktorého časť bývalých voličov SNS volila práve stranu Roberta Fica. Nastupujúci parlament bude podľa neho typický vládou jednej strany, ale aj množstvom populistov a politických dobrodruhov v opozícii.

Obaja podpredsedovia SNS majú skúsenosti z politického pôsobenia mimo parlamentu. Danko sa zatiaľ členom Národnej rady nestal, Rafaj pôsobil v mimoparlamentnej Pravej Slovenskej národnej strane.

Čo sa týka aktuálnych volieb, SNS sa ešte len chystá analyzovať príčiny neúspechu. Nemalo by však ísť o hľadanie vinníkov a vyvodzovanie osobnej zodpovednosti, skôr o hľadanie ciest do budúcnosti. "Tak, ako sme pred voľbami pracovali ako jeden tím, budeme aj pokračovať," povedal Rafaj na margo spolupráce predsedu Jána Slotu a podpredsedov strany. Slota sa napriek prísľubom na dnešnej tlačovej konferencii nezúčastnil. Podľa hovorkyne strany Jany Benkovej sa tak stalo zo zdravotných dôvodov a Slota bude novinárom k dispozícii v prvej polovici nasledujúceho týždňa.

Zástupcovia SNS nechceli špekulovať ani nad tým, či bolo rozumné vylúčiť zo strany Annu Belousovovú. Ak by totiž vyše pol percenta, ktoré získal jej novozaložený subjekt Národ a spravodlivosť dostala SNS, spolu s jej vlastnými hlasmi by jej to na postup do Národnej rady (NR) SR stačilo. "Ja sám som zástancom toho krídla SNS, ktoré si nevie predstaviť spoluprácu (s Belousovovou, pozn. TASR)," zdôraznil Danko.

Na otázku, aké boli dôvody stiahnutia Jána Mikolaja z kandidačnej listiny SNS krátko pred voľbami, Danko zopakoval, že bolo s exministrom školstva odkonzultované a vzhľadom na to, že SNS nepostúpila do parlamentu, nemá význam sa k tejto téme vracať.

Víťazom volieb do Národnej rady (NR) SR je Smer-SD, ktorý získal 44,41 percenta hlasov a v parlamente obsadí 83 poslaneckých kresiel. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní všetkých hlasov. Oficiálne výsledky oznámi Ústredná volebná komisia.

Do parlamentu sa podľa neoficiálnych výsledkov dostane spolu šesť strán. Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledujú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,55 percenta. V NR SR by mali získať po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc podľa neoficiálnych výsledok zasadnú ešte poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta), SDKÚ-DS (6,09 percenta) a SaS (5,88 percenta). Most-Híd by mal obsadiť 13 poslaneckých kresiel, SDKÚ-DS a SaS po 11. Do NR SR sa neprebojovala SNS, ktorá získala 4,55 percenta, ani SMK so ziskom 4,28 percenta hlasov.

Volebná účasť podľa týchto výsledkov dosiahla 59,11 percenta.