Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

SNS: Maďarsko by sa malo ospravedlniť za Černovú

Podľa strany by sa tak malo stať v tomto i v ďalších prípadoch, v ktorých prišlo zo strany maďarskej politiky k historickým krivdám.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Predstavitelia Slovenskej národnej strany (SNS) si pripomenuli 105. výročie tragédie v Černovej. Udalosti, ku ktorým v roku 1907 v Černovej došlo, chápe SNS ako krvavé memento maďarizácie, za ktoré by sa malo Maďarsko ospravedlniť.

"Černovská tragédia bol krvavý masaker, ktorý vyvrcholil ako dôsledok národnostného útlaku v Uhorsku," napísal vo vyhlásení SNS 1. podpredseda strany Rafael Rafaj. SNS pripomína, že pri udalostiach bolo 15 ľudí zastrelených a vyše 70 ľudí zranených. Podľa SNS preto nie je prijateľné, ak niektorí historici v súčasnosti spochybňujú názor, že išlo o tragédiu.

SNS zároveň vyzýva Maďarsko, aby sa za Černovú 1907 ospravedlnilo. Podľa strany by sa tak malo stať v tomto i v ďalších prípadoch, v ktorých prišlo zo strany maďarskej politiky k historickým krivdám, spáchaných na príslušníkoch slovenského národa.