Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS chce, aby NR SR odmietla súhlas s Globálnym paktom OSN

Na archívnej snímke Tibor Bernaťák. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Poslanecký klub SNS navrhuje, aby po rokovaní s koaličnými partnermi a dohode prijala Národná rada SR uznesenie, ktorým Slovenská republika odmietne prispenie ku Globálnemu paktu OSN, resp. odmietne súhlas s týmto paktom. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Riziká vyplývajúce z Globálneho paktu OSN o migrácii berie SNS na vedomie a zároveň žiada, aby sa nimi zaoberalo nielen Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ale aj ich koaliční partneri a ostatné politické strany, vyhlásil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Paška pripomenul, že v súčasnosti sa otvára diskusia o akceptácii Globálneho parku OSN. "Dokument obsahuje pre členské štáty, ktoré sa k nemu pridajú, viac ako 100 záväzkov. Ak sa nejaká krajina k tomu zaviaže, mala by ich plniť," poznamenal Paška. Doplnil, že dokument je z pohľadu SNS rozporuplný.

Prvý podpredseda SNS uviedol, že musíme byť veľmi opatrní, či pristúpime k tomuto dokumentu. Podľa Bernaťáka sa Globálny pakt OSN "tvári ako nezáväzný dokument, ktorý však zavádza rôzne spôsoby implementácie a následnej kontroly a hodnotenia tohto paktu." Podľa neho jedným z cieľov tohto dokumentu je vytvorenie migračnej siete. "Na jednej strane sa tento pakt tvári ako nezáväzný, avšak na druhej strane z neho nejaké záväzky vyplývajú," povedal Bernaťák.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) minulý týždeň okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu. Minister preto vyzval na konštruktívnu diskusiu bez dezinformácií. "Môžeme sa o tom dokumente rozprávať, koľko chceme, ale rozprávajme sa o tom, čo v ňom je a čo je jeho zmyslom, a nie nejaké nezmysly, že sa tým zaväzujeme, že prijmeme x migrantov a že im budeme platiť x stoviek eur mesačne. Nič nie je ďalej od pravdy ako takéto bludy, ktoré niektorí ľudia aktívne šíria," uviedol Lajčák, podľa ktorého sa v dokumente nepíše, že migrácia je ľudské právo ani to, že nie je rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) ubezpečil občanov SR, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Tvrdí, že vláda pod jeho vedením v žiadnom prípade neurobí nič, čo by mohlo akokoľvek ohroziť či oslabiť bezpečnosť a suverenitu SR.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.