Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Snem KDH bude rozhodovať o zmene názvu i stanov

Na archívnej snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Návrh na zmenu názvu počíta s doplnením pôvodného názvu o slovné spojenie Kresťanskí demokrati.

Bratislava 24. februára (TASR) - Snem KDH v Ružomberku (17.3.) bude rozhodovať o návrhoch na úpravu názvu hnutia a stanov. Odkazuje to KDH svojim bývalým funkcionárom, ktorí súčasnému vedeniu v otvorenom liste písali, že KDH si musí zachovať svoj názov aj zostať demokratickou stranou. Navrhované zmeny podľa KDH nie sú nedemokratické.

Návrh na zmenu názvu počíta s doplnením pôvodného názvu o slovné spojenie "Kresťanskí demokrati". V skratke má názov znieť KDH - Kresťanskí demokrati. "Znamená to, že sa predkladá návrh, aby sme sa nazvali tým, čím sme, teda kresťanskí demokrati. Ak signatári listu nesúhlasia, aby sme sa nazvali tým, čím sme, čím teda podľa nich sme?" pýta sa KDH v stanovisku, ktoré poslal hovorca Stano Župa.

V súvislosti so zmenami stanov, ktoré majú upraviť pravidlá schvaľovania kandidátky KDH, doplnil, že ju schvaľuje 120-členný orgán - Rada KDH. Župa vysvetľuje, že doterajší systém, teda že každý mohol navrhovať kandidátov, vyhovoval "nevolenej lobistickej skupine".

"Nevolená lobistická štruktúra sa pred volebnou Radou KDH dohodla, ako bude obsadených prvých 15 miest. Takto to fungovalo celé roky a skoro vždy to dopadlo tak, že tam bola samozrejme aj väčšina signatárov listu. Tento spôsob tvorenia kandidátky v marci 2016 dostal KDH mimo parlamentu," opísal Župa.

Navrhovaná zmena stanov podľa jeho slov spočíva v tom, že kandidátku bude naďalej schvaľovať Rada KDH, ale nie na návrh nevolenej lobistickej skupiny, ale na návrh predsedníctva. "Stále zostáva v platnosti, že kluby môžu navrhovať kandidátov, zostáva v platnosti stály zoznam," zdôraznil Župa.

Poukazuje, že na kandidátke boli pri doterajšom systéme "ľudia dávno za svojím politickým horizontom resp. ľudia, ktorí ani nikdy žiadny politický horizont nedosiahli". Kroky bývalých funkcionárov označil hovorca za "nedôstojné obhajovanie" svojich záujmov pod rúškom ochrany demokracie v strane.

V súvislosti s vytváraním kandidačnej listiny pre voľby Župa poukázal na skúsenosti z Európy. "Vedia signatári listu nájsť 2-3 relevantné štandardné politické strany v Európe, ktoré vytvárajú kandidátku obdobným spôsobom, ako ju teraz tvorí KDH? Ak také strany nenájdu, znamená to, že všetky strany v Európe sú nedemokratické? A iba KDH je jedinou demokratickou stranou v Európe?" pýta sa Župa.

Otvorený list súčasnému vedeniu KDH adresovali bývalí funkcionári hnutia Pavol Hrušovský, Július Brocka, Alojz Přidal, Miloš Moravčík, Ján Hudacký, Pavol Abrhan, Ladislav Marenčák aj súčasná europoslankyňa Anna Záborská a Pavol Faktor. Poukazovali, že keď si človek zmení meno, zrieka sa vlastnej identity. KDH by sa zmenou podľa nich vzdalo všetkého, čo dosiaľ urobilo pre Slovensko. Pri návrhu na zmenu spôsobu nominácií na kandidátky poukazovali na právo každého člena navrhovať kandidátov a žiadali o jeho zachovanie.

Otvorený list prišiel necelý mesiac pred voľbou nového šéfa KDH. O post majú záujem traja uchádzači. Súčasný šéf Alojz Hlina, ktorého podporujú členovia predsedníctva, poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala a poslanec Národnej rady Richard Vašečka, ktorý nedávno opustil OĽaNO a vstúpil do KDH. Kresťanskí demokrati si budú voliť nového predsedu 17. marca na sneme v Ružomberku.