Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Smer-SD avizuje ďalšie opatrenia pre rodiny

Na snímke Rober Kaliňák, Robert Fico a Peter Pellegrini Foto: TABLET.TV

Fico to avizoval na utorkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR po schválení návrhu na zavedenie obedov zadarmo pre deti v poslednom ročníku materskej školy a na základných školách.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Strana Smer-SD podľa jej predsedu Roberta Fica nekončí s opatreniami pre rodiny. V sobotu 8. decembra chce na sneme strany schváliť celý rad ďalších opatrení prorodinného charakteru na rok 2019.

Fico to avizoval na utorkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR po schválení návrhu na zavedenie obedov zadarmo pre deti v poslednom ročníku materskej školy a na základných školách.

"Môžem naznačiť, že chceme ísť buď do radikálneho predĺženia materskej, alebo do razantného zvýšenia rodičovského príspevku. Bude jedno alebo druhé, o tom teraz ešte rokujeme," opísal Fico.

Strana by tiež podľa jeho slov chcela znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na potreby, ktoré potrebujú rodičia pri narodení dieťaťa. Napríklad na plienky, výživu či základné hygienické potreby. "Najlepšie by bolo, keby to bola nulová sadzba," konštatoval predseda sociálnych demokratov.

Súčasne avizoval, že majú záujem a budú rokovať s koaličným partnerom SNS o zavedení príspevku pre školákov, ktorí nastupujú do prvého ročníka základnej školy. "Že by sme rodičom poskytli príspevok vo výške napríklad 100 eur, ktorý by mohli použiť na nákup základných vecí, ktoré prvák potrebuje pri nástupe do základnej školy," vysvetlil Fico.

Zároveň by Smer-SD chcel zaviesť do praxe to, že by štát vymáhal výživné tam, kde sa neplatí. "To znamená, ak má jeden z rodičov povinnosť platiť výživné a neplatí, nechceme nechať toho druhého rodiča, aby sa trápil na súdoch, vymáhal to komplikovaným spôsobom, často bez efektu. Štát preberie túto pohľadávku od oprávnenej osoby a bude priamo vymáhať výživné od osoby, ktorá toto výživné má platiť," ozrejmil Fico. Súčasne bude štát automaticky platiť výživné človeku, ktorý ho bezprostredne potrebuje.

Medzi ďalšie opatrenia patrí napríklad aj to, aby žena či muž po svadbe, ak preberú priezvisko toho druhého, neplatili žiadne správne poplatky v prípade zmeny dokladov. "Lebo tiež sú to určité výdavky, ktoré ľudia v takejto situácii majú," konštatoval predseda sociálnych demokratov.

Zároveň by sa malo obdobie poberania materského zarátavať do odpracovaných rokov pre výpočet dôchodku. Dnes to tak podľa Fica nie je, takže strana chce tento problém vyriešiť. "To je iba náznak toho, o čom chceme rokovať v sobotu na sneme," zhodnotil. Zdroje na to podľa jeho slov sú.