Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Smer podal návrh na mimoriadnu schôdzu o výdavkoch Expo Dubaj

Na snímke plénum počas hlasovania o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave 21. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na schôdzi chcú poslanci požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Poslanci koaličného Smeru-SD doručili do Národnej rady (NR) SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Na schôdzi chcú poslanci požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu. Informoval o tom premiér a líder Smeru-SD Robert Fico.

Fico pripomenul, že v Dubaji nespravovali financie zodpovedne, a tak by mal Sulík vzniknutú škodu zaplatiť. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pri príprave a organizácii Svetovej výstavy EXPO Dubaj 2020 na základe kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR viackrát zlyhalo. Podľa NKÚ bolo 634.000 eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne, pričom vyše 400.000 eur súvisiacich s reštauráciou Take Away v dubajskom Slovenskom pavilóne je predmetom súdnych sporov.

Podľa Sulíka však nepochybil on ako minister hospodárstva. "K pochybeniam došlo v oblasti účtovníctva a výkazníctva, ale to neznamená, že sa 'prešustrovali' peniaze. Naopak, my sme ušetrili milión eur z rozpočtu, ktorý bol riadne schválený," uviedol Sulík.

Premiér zároveň informoval, že vo štvrtok (30.11.) budú predstavitelia koalície na koaličnej rade riešiť štátny rozpočet. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) avizoval, že by chcel všetky opatrenia, ktoré sa týkajú návrhu rozpočtu na budúci rok, predložiť v jednom legislatívnom balíku.

O podrobnostiach zo stredajšieho rokovania koaličnej rady sa podľa Fica informovalo len stručne, pretože sa zhodla na ďalšom postupe, výsledkom čoho bolo napríklad schválenie riešenia problému s hypotékami na vláde.