Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme rodina opäť nepresadila exekučnú amnestiu

Na snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA) počas rokovania 28. schôdze NR SR 14. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci Sme rodina chceli, aby po zaplatení dlhu boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie.

Bratislava 20. júna (TASR) - Sme rodina opäť neuspela s tzv. exekučnou amnestiou. Plénum Národnej rady SR odmietlo opozičný návrh zákona o upustení od vymáhania pohľadávok štátu (zákon o exekučnej amnestii).

Poslanci Sme rodina chceli, aby po zaplatení dlhu boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie. Zákon o exekučnej amnestii mal tiež stanoviť výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10.000 eur bez príslušenstva.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť podmienky na upustenie od vymáhania pohľadávok štátu voči občanom SR, ktoré vznikli od 1. januára 1993 do 30. septembra 2018 za podmienky, že občan SR uhradí svoj dlh voči správcovi pohľadávky do 31. decembra 2018. Po zaplatení dlhu mu budú odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky podá návrh na zastavenie exekúcie," opisovali predkladatelia.

Poslanci poukazovali, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebiehajú na Slovensku v súčasnosti tri milióny exekúcií. Predložený zákon mal podľa Sme rodina umožniť skupine približne 540.000 občanov SR splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.