Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sme rodina chce v NRSR vziať možnosť zdržať sa pri hlasovaní o zákone

Na snímke horný rad poslanci zľava Milan Krajniak, Boris Kollár, dolný rad zľava Peter Pčolinský (všetci traja Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

V súčasnosti môžu poslanci pri hlasovaní uviesť, či hlasujú za alebo proti návrhu, ale tiež to, že sa zdržiavajú hlasovania.

Bratislava 18. marca (TASR) - Sme rodina chce poslancom Národnej rady SR vziať možnosť zdržať sa pri hlasovaní o návrhu zákona. Túto možnosť by zákonodarcovia podľa hnutia nemali mať v treťom čítaní, teda vtedy, keď už rozhodujú o definitívnej podobe zákona. Vyplýva to z novely zákona o rokovacom poriadku, ktorú predložilo Sme rodina na najbližšiu schôdzu parlamentu.

"Pri hlasovaní k návrhu zákona v treťom čítaní sa navrhuje vypustiť možnosť zdržať sa hlasovania a využiť možnosť hlasovať za návrh alebo hlasovať proti návrhu zákona," píšu v návrhu poslanci. Zmenou zákona chcú zabezpečiť, aby poslanci zaujali jasný postoj pri hlasovaní o návrhu zákona v treťom čítaní.

V súčasnosti môžu poslanci pri hlasovaní uviesť, či hlasujú za alebo proti návrhu, ale tiež to, že sa zdržiavajú hlasovania. "Práve možnosť hlasovania 'zdržal sa' pri schvaľovaní návrhu zákona umožňuje poslancovi vyjadriť nejasný postoj k prerokúvanej veci v treťom čítaní," uvádzajú navrhovatelia.

Nazdávajú sa, že poslanci by po prerokovaní návrhu, a teda pred hlasovaním, mali mať už dostatok informácií tak, aby zaujali k návrhu v treťom čítaní jasný postoj. "Ten by mali vyjadriť hlasovaním za návrh zákona alebo proti návrhu zákona," dodávajú poslanci zo Sme rodina.

V legislatívnom procese prechádza návrh cez tri čítania. V prvom sa predkladá návrh, ako ho navrhovateľ napísal. V druhom čítaní sa môže meniť rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi. Môžu sa vypúšťať rôzne ustanovenia, možno pridávať, upravovať obsah. V treťom čítaní sa robia už len technické úpravy, dochádza k tomu zriedka. Pri hlasovaní v treťom čítaní plénum schvaľuje už definitívne znenie zákona aj so zmenami schválenými v druhom čítaní.