Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini vystúpi ako hosť na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

Na archívnej snímke premiér SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

So svojím prejavom vystúpi v stredu 27. júna.

Brusel/Štrasburg 18. júna (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v pondelok uviedlo, že na budúci týždeň si počas svojho letného zasadnutia v Štrasburgu (25.-29.6) zvolí nového predsedu. Poslancom PZ RE sa počas zasadnutia prihovoria premiéri Slovenska a Chorvátska, ako aj ministri zahraničných vecí Luxemburska a Chorvátska.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini vystúpi so svojím prejavom na pôde PZ RE v stredu 27. júna. O deň neskôr odcestuje do Bruselu na summit EÚ.

Súčasným predsedom PZ RE je Michele Nicoletti z Talianska. Funkciu zastáva od 22. januára 2018.

PZ RE v správe pre médiá spresnilo, že medzi hlavné body programu zasadnutia patria ochrana obrancov a aktivistov za ľudské práva, ako aj nové obmedzenia činnosti mimovládnych organizácií v niektorých členských štátoch Rady Európy (RE).

Poslanci PZ RE budú diskutovať o humanitárnej situácii utečencov v susedných krajinách Sýrie, prerokujú otázku extrateritoriálneho spracovávania žiadostí o azyl a zriadenie bezpečných útulkov pre utečencov v zahraničí, ako aj o dôsledky "vonkajšieho rozmeru" azylovej a migračnej politiky EÚ na oblasť ľudských práv.

Medzi ďalšie body rokovaní patrí téma nútených manželstiev v Európe a zaistenie rovnováhy medzi najvyššími záujmami dieťaťa s potrebou udržať rodiny spolu.

Poslanci sa budú venovať aj prenasledovaniu členov komunity LGBTI v Čečensku, ktoré je súčasťou Ruskej federácie, úmyselnému ničeniu kultúrneho dedičstva a nezákonnému obchodovaniu s pamiatkami kultúrneho dedičstva, ako aj postaveniu žien v ekonomike.

Členovia PZ RE dostali aj žiadosť na "naliehavú rozpravu" týkajúcu sa ohrozenia zdravia a života ukrajinských väzňov v Ruskej federácii a na okupovanom Kryme.

Spravodajca TASR Jaromír Novak