Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Slovensko údajne môže kvôli zmluve z čias Chrbeta prísť o milióny eur

Ján Chrbet Foto: TASR/Tomáš Halász

Chrbet v roku 2008 podpísal zmluvu, ktorou pridelil zákazku za 13 miliónov eur z eurofondov spoločnosti B.R.O.S.

Bratislava 19. júla (TASR) - Slovenskej republike hrozí, že by mohla prísť o milióny eur. Dôvodom sú pochybnosti, ktoré vyvoláva zmluva podpísaná v období, keď bol minister životného prostredia Ján Chrbet (SNS). Informovala dnes o tom spravodajská televízia TA3.

Chrbet v roku 2008 podpísal zmluvu, ktorou pridelil zákazku za 13 miliónov eur z eurofondov spoločnosti B.R.O.S. Firma mala z týchto financií zabezpečovať propagáciu operačného programu životné prostredie. Jej workshopy, prezentácie, alebo letáky však údajne boli v niektorých prípadoch niekoľkonásobne predražené. Napríklad len návrh a realizácia stánku na výstave mala stáť viac ako 150.000 eur.

Financovanie projektu už začala skúmať aj kontrola z Bruselu. Podľa informácií televízie už dokonca narazila "na vážne nezrovnalosti v účtovníctve".

"Ak sa preukáže, že celá suma je neoprávnená, Európska komisia (EK) ju bude žiadať od Slovenska naspäť," povedal TA3 vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik. Podľa údajov envirorezortu bolo doteraz na plnenie zmluvy vyčerpaných viac ako 9,5 milióna eur. Túto sumu by muselo Slovensko v najhoršom prípade nútené vrátiť z vlastného rozpočtu.