Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko rozšíri spoluprácu s Kubou v oblasti kultúry

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková. Foto: TASR - Branislav Račko

Podpis zmluvy sa uskutočnil počas oficiálnej návštevy slovenskej delegácie na Kube. V rámci nej ministerka Ľaššáková otvorila Dni Slovenského filmu na Kube (6.-11.11.).

Bratislava/Havana 9. novembra (TASR) - Kultúrne väzby Slovenskej republiky a Kuby dostanú nový impulz. Spoluprácu v oblasti kultúry a umenia má rozšíriť nový medzivládny program spolupráce, na ktorom sa v metropole Kuby - Havane dohodli ministri kultúry oboch krajín, šéfka slovenského rezortu Ľubica Laššáková a jej kubánsky náprotivok Alpidio Alonso Grau.

Obe signatárske krajiny sa v dokumente, ktorý má štvorrročnú platnosť s možnosťou predĺženia, zaviazali, že sa budú usilovať o posilnenie spolupráce v oblasti divadelného umenia a tanca, hudby, tradičnej ľudovej kultúry, ako aj literatúry. Program sa viaže aj na oblasť filmovej tvorby či autorského práva.

"Zmluva, ktorú sme podpísali upevňuje dlhoročné partnerstvo medzi našimi krajinami na kultúrnej scéne. Verím, že výsledky, ktoré z nej vyplynú, budú obohatením pre obidve strany," uviedla Laššáková.

Kooperáciu ocenil aj kubánsky partner. "Cieľom Ministerstva kultúry Kubánskej republiky je demokratizácia kultúry a pozitívny prístup občanov k všetkému, čo ku kultúre patrí. Chceme ukázať svetu a zviditeľniť, čo spravila revolúcia s kultúrou. Bilaterálna spolupráca s Ministerstvom kultúry SR je jedným z krokov k stanoveným ambíciám," uviedol minister Grau.

Podpis zmluvy sa uskutočnil počas oficiálnej návštevy slovenskej delegácie na Kube. V rámci nej ministerka Ľaššáková otvorila Dni Slovenského filmu na Kube (6.-11.11.), ktorá tamojšiemu publiku predstavuje súčasnú slovenskú kinematografiu.