Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko predsedá Fóru OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu

Členovia OBSE. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom fóra je podporovať aktívnu spoluprácu účastníckych štátov na vojenskej úrovni vo fundamentálnych vojensko-politických otázkach bezpečnosti a stability Európy.

Bratislava 13. januára (TASR) - Slovensko od začiatku tohto roka predsedá Fóru OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu. Otváracie zasadnutie v rámci slovenského predsedníctva vo fóre sa uskutoční v Hofburgu vo Viedni v stredu 17. januára. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Cieľom fóra je podporovať aktívnu spoluprácu účastníckych štátov na vojenskej úrovni vo fundamentálnych vojensko-politických otázkach bezpečnosti a stability Európy. Úlohou ministerstva obrany bude preto zabezpečiť a podporovať, aby záväzky Slovenska, ktoré vyplývajú z medzinárodných politicky a právne záväzných dokumentov v oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a opatrení zameraných na budovanie dôvery a bezpečnosti, boli plne implementované.

"Hlavným zámerom Fóra pre bezpečnostnú spoluprácu je budovanie bezpečnostného prostredia v Európe pomocou nástrojov, akými sú Viedenský dokument 2011 a z neho vyplývajúce regionálne zmluvy," vysvetlil minister obrany Peter Gajdoš (SNS). V tejto súvislosti je podľa neho dôležité aj budovanie vojenských kontaktov v zmysle uvedených dokumentov. Ministerstvo obrany SR totiž zabezpečuje implementáciu Viedenského dokumentu 2011 a regionálnej bilaterálnej zmluvy s Ukrajinou plnohodnotne v informačnej, verifikačnej oblasti a v oblasti budovania vojenských kontraktov.

Predsedníctvo vo Fóre pre bezpečnostnú spoluprácu je podľa rezortu zároveň dôležitou súčasťou príprav na predsedníctvo SR v OBSE v roku 2019. Fórum totiž patrí medzi tri rozhodovacie orgány organizácie. Slovensko sa tým spoločne s Rakúskom a Talianskom stáva súčasťou tzv. predsedníckej Trojky OBSE, na základe čoho sa bude spolupodieľať na predsedaní OBSE s poradným hlasom pri prijímaní najvýznamnejších rozhodnutí organizácie. "Z politicko-bezpečnostného hľadiska je významné najmä preto, že do oblasti výmeny informácií, ako aj verifikačných režimov sú zahrnuté všetky vojenské veľmoci, ktorých ozbrojené sily sú na území Európy alokované," podotkla Capáková. Slovensko bude predsedníckou krajinou na základe rotačného princípu, v ktorom sa striedajú členské štáty OBSE, pričom takúto možnosť má každý štát jedenkrát za 19 rokov.

Záverečné zasadnutie fóra je naplánované na 14. marca.