Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko musí byť súčasťou diskusií o fungovaní EÚ, zdôraznil R. Fico

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Témam, ako otvára Schulz, sa podľa Fica asi nedá vyhnúť. Poukazuje, že iniciatív, ktoré nútia krajiny sa rozhodnúť, či chcú hlbšie spolupracovať v EÚ, alebo nie, je stále viac.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Slovensko musí byť podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) súčasťou diskusií o ďalšom fungovaní Európskej únie. Týkať sa to má aj tej, ktorú otvoril predseda nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz, hovoriaci o federalizácii Únie a jej fungovaní ako Spojených štátoch európskych.

"Keďže naše členstvo bolo doteraz úspešné a nám aj svedčí hlbšia integrácia, ja chcem, aby Slovensko nevypadlo z tejto hry. Ak teda dnes šéf SPD otvára nejaké témy, nech ich nazýva akokoľvek, našou povinnosťou je byť súčasťou tejto diskusie a nevypadnúť tým, že nebudeme téme venovať pozornosť," povedal v pondelok Fico. Zopakoval svoj postoj, že Slovensko má byť súčasťou jadra EÚ.

Témam, ako otvára Schulz, sa podľa Fica asi nedá vyhnúť. Poukazuje, že iniciatív, ktoré nútia krajiny sa rozhodnúť, či chcú hlbšie spolupracovať v EÚ, alebo nie, je stále viac. "Ten tlak tu bude a tie vyjadrenia sa množia na dennej báze. Kto chcete byť súčasťou toho jadra, môžete byť, kto nechcete, stojte niekde na boku a pozerajte sa na to. Našou povinnosťou je za všetkých okolností byť súčasťou týchto diskusií, všetko vážiť na laboratórnych váhach," skonštatoval Fico.

Podotýka však, že Slovensko by nemohlo súhlasiť s rozhodnutiami, ktoré by ho poškodzovali. Nevie si predstaviť, že by napríklad európske inštitúcie schvaľovali slovenský štátny rozpočet. Hovoriť však možno podľa neho o obrannej či sociálnej politike, ale aj daniach a odvodoch.

Martin Schulz na minulotýždňovom zjazde v Berlíne vyhlásil, že "Európa je našou životnou poistkou," pričom kládol osobitný dôraz na potrebu posilňovania EÚ. "Je to jediná šanca, ako môžeme udržať krok v súťaži s inými veľkými regiónmi tohto sveta," dodal. Členské štáty, ktoré by navrhovanú federálnu ústavu nepodporili, by podľa Schulzových slov museli Úniu automaticky opustiť.