Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS Jasná

Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín.

Jasná 5. apríla (TASR) – Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej.

Nový nesadnutý sneh podľa neho previal vietor na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše.

„Uvoľniť sa môžu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Na hrebeňoch sa nachádzajú nebezpečné veľké preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie,“ upozornil Lizuch.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -6 do 1 stupňa Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov rýchlosťou do 30 km/h.

„Za posledných 24 hodín napadol len miestami v Tatrách poprašok nového snehu. Sneh z predchádzajúcej periódy sneženia (20 - 60 cm) je vplyvom vetra nerovnomerne rozložený, miestami vyfúkaný až na tvrdý podklad. Vplyvom predchádzajúceho oteplenia, dažďa a následného ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. Na jej povrchu je nový suchý sneh (10 – 30 cm), ktorý je len minimálne previazaný s pokladom. Súvislá snehová pokrývka je vo všetkých polohách, od podhoria až po hrebene a postupne sadá,“ dodal Lizuch.