Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovensko bude pri ochrane svedkov spolupracovať s viacerými krajinami

Chránená osoba, ktorá sa má premiestniť, musí byť zaradená do národného programu ochrany žiadajúcej strany, alebo sa takýto krok musí plánovať.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenská republika bude pri ochrane svedkov spolupracovať s viacerými krajinami. Na zintenzívnenie spolupráce pripravili štáty Salzburského fóra návrh zmluvy o spolupráci v oblasti ochrany svedka. S jej uzatvorením dnes súhlasil slovenský parlament.

Zmluva sa týka deviatich krajín, a to Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska. Spolupráca zahŕňa predovšetkým premiestňovanie a ochranu osôb, výmenu informácií, administratívnu, technickú a logistickú podporu a výcvik personálu útvarov ochrany svedka.

Chránená osoba, ktorá sa má premiestniť, musí byť zaradená do národného programu ochrany žiadajúcej strany, alebo sa takýto krok musí plánovať. Náklady na jej ubytovanie a podobné výdavky hradí žiadajúca strana, ochranu týchto osôb zase zabezpečuje druhá strana. Požiadaná strana už dôvody zaradenia prehodnocovať nemá. V prípade závažných dôvodov môže požiadaná strana spoluprácu ukončiť alebo ju odmietnuť.