Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenská armáda by mala viac spolupracovať so švédskou

Právnik, politik (Smer-SD) a súčasný minister obrany MARTIN GLVÁČ. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa nového návrhu vzájomnej spolupráce by mali vojaci spolupracovať pri výskume, výcviku i operáciách v teréne.

Bratislava 3. marca (TASR) - Spolupráca medzi ozbrojenými silami Slovenska a Švédska by sa mala v nasledujúcich rokoch zintenzívniť. Sústrediť by sa pritom vojaci mali napríklad na spoločné operácie v teréne, výcvik či výskum a vývoj v oblasti obrany. Vyplýva to z návrhu dohody medzi vládami oboch krajín, ktorého gestorom je rezort obrany.

"Návrh predkladanej dohody bol spracovaný v nadväznosti na rokovania so švédskou stranou s cieľom rozvíjať vzájomnú spoluprácu v oblasti obrany, aby sa posilnila dôvera, stabilita a bezpečnosť," uvádza Ministerstvo obrany SR v sprievodnom materiáli k dohode, ktorú tento týždeň predložilo na medzirezortné pripomienkovanie.

Popri už spomínaných oblastiach by sa mala prehlbovať aj vojensko–technická spolupráca, vojenské vzdelávanie a kooperácia v oblasti vojenského zdravotníctva. V praxi by sa to malo pretaviť do konzultácií na úrovni expertov, účasti na spoločnom vojenskom výcviku, štúdia na vojenských školách či vzájomnej výmeny informácií.

Z dohody priamo nevyplývajú ani jednej zmluvnej strane žiadne finančné náklady. Prípadné výdavky by však boli zabezpečené z rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany.