Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Slovenskí kontrolóri upozorňujú na nebezpečné výrobky

Na snímke špeciálny krém zo zemiakov Kartoffel "Erdäpfel" Spezial Creme z Nemecka, v ktorom sa zistil nepovolený patogénny mikroorganizmus Pseudomonas Aeruginosa. Foto: TASR

Tieto výrobky môžu byť aj na slovenskom trhu.

Bratislava 12. marca (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ), ktoré nahlásili do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) kontrolné orgány vo Veľkej Británii, v Rakúsku a v Českej republike.

Ide o výrobok na bielenie zubov vo forme pera striebornej a fialovej farby s názvom Professional Teeth Whitening, značky Pro-White z Veľkej Británie. Uvedené je na ňom, že obsahuje 12 percent peroxidu vodíka, čo je v rozpore s prílohou nariadenia vlády SR. Určuje sa ňou zoznam látok, ktorých použitie je v kozmetických výrobkoch obmedzené. Po aplikovaní výrobku môže dôjsť k podráždeniu alebo zvýšenej precitlivenosti zubov.

Ďalším je špeciálny krém zo zemiakov Kartoffel "Erdäpfel" Spezial Creme z Nemecka, v ktorom sa zistil nepovolený patogénny mikroorganizmus Pseudomonas Aeruginosa.

V návode na použitie sa píše, že krém je určený na suchú pokožku, ktorá má však sklon k popraskaniu. "Z tohto dôvodu je možné usúdiť, že výrobok bude použitý na poškodenú pokožku. Pseudomonas môže cez poškodenú pokožku alebo sliznice vniknúť do ľudského tela a spôsobiť infekcie alebo zápaly napríklad vonkajšieho ucha či vlasových folikulov," upozorňuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Spotrebitelia by si mali dávať pozor aj na antibakteriálne vlhčené utierky značky Gala® pochádzajúce z Rumunska. Zabalené sú v čiernej plastovej fólii značky gala® s listami rôznej farby, vo fólii červenej farby s obrázkom jahôd, alebo zelenej farby s obrázkom zeleného jablka.

V zozname zložiek majú uvedenú látku IPBC (Iodopropynyl butylcarbamate), ktorá nie je povolená pre výrobky pre deti do troch rokov. Látka sa môže dostať cez pokožku dieťaťa a negatívne pôsobiť na funkciu štítnej žľazy.