Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Slovenskí hasiči sa zúčastňujú na poľnom cvičení v Moldavsku

Nasadenie jednotky CBRN. Foto: FB: Hasičský a záchranný zbor

Súbežne s modulom HCP bol podľa slov Križanovej nasadený aj slovenský CBRN tím, ktorý vykonáva činnosti na železničnej stanici blízko hlavného mesta Kišiňov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Slovenský tím hasičov sa od štvrtka rána opäť aktívne zúčastňuje na poľnom cvičení EURO-MED-REACT v Moldavsku. TASR o tom informovala hovorkyňa prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová. Organizátori majú pre tímy pripravené rôzne scenáre a situácie.

"Podľa scenára vo štvrtok prišla požiadavka na nasadenie modulu HCP na požiar v neprístupnom teréne. Modul sa okamžite začal pripravovať na nasadenie," priblížila hovorkyňa. Dodala, že na posúdenie nasadenia bol vyslaný prieskumný tím a po potvrdení bol modul vyslaný na miesto určenia. Následne sa začalo s prípravou čerpacieho stanoviska pomocou čerpadla Hydrosub HFS 150 a tvorbou dopravného vedenia s dĺžkou okolo 600 metrov, kde bolo vytvorené plniace stanovisko pre zasahujúce cisterny, ktoré požiar likvidovali.

Súbežne s modulom HCP bol podľa slov Križanovej nasadený aj slovenský CBRN tím, ktorý vykonáva činnosti na železničnej stanici blízko hlavného mesta Kišiňov. "Podľa scenára došlo k úniku nebezpečnej látky z cisterny, dôsledkom ktorého bol zasiahnutý vagón s osobami. Slovenský CBRN tím po prvotnom prieskume vykonával evakuáciu a transport zasiahnutých osôb z vagóna, ktoré boli následne dekontaminované," priblížila. Križanová dodala, že slovenský tím dostáva priebežne aj ďalšie úlohy ako prieskum okolia a vyhľadávanie osôb. Okrem toho bola prijatá požiadavka na odber a vyhodnocovanie vzoriek nebezpečnej látky.

"Príslušníci HaZZ počas plnenia jednotlivých úloh spolupracujú s domácimi a so zahraničnými tímami," uzavrela hovorkyňa.