Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovenské letiská zvýšili bezpečnostné opatrenia kvôli hrozbe

Na snímke policajné auto hliadkuje pred Letiskom M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Polícia stráži letisko v Bratislave a Košiciach. Podľa niektorých bezpečnostných analytikov by vstup na letisko mal byť chránený viac ako iné. S hrozbami sa stretli vo viacerých štátoch v Európe.

Bratislava 12. augusta (Teraz.sk) - Bratislava 12. augusta (TASR) - Na letiskách v Bratislave, Košiciach a Poprade platia od stredy (10.8.) sprísnené bezpečnostné opatrenia. TASR to potvrdil hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. O sprísnenej bezpečnosti informoval ako prvý portál tvnoviny.sk.

Dôvod sprísnených opatrení ministerstvo nekonkretizovalo. Rovnako z "taktických dôvodov" nespresnilo, aké konkrétne opatrenia sa prijali. Platiť budú až do odvolania. Podľa tvnoviny.sk je dôvodom výhražný list alebo mail, k jeho obsahu sa polícia nevyjadrila, skúma ho.

Martin Wäldl z policajného prezídia pre portál potvrdil, že je naďalej platný zvýšený protiteroristický stupeň v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade Európskej únie. Polícia stráži letisko v Bratislave a v Košiciach. Podľa niektorých analytikov by vstup na letisko mal byť chránený viac ako iné, informovali tvnoviny.sk.



Výhražné emaily v Nemecku a Rakúsku


Výhražný email sa objavil v druhej polovici júna toho roka v Nemecku, napriek pochybnostiam o jeho pravosti, ho príslušné orgány prešetrili. Dočasne uzavreli vzdušný priestor nad mestom Hamburg, prehliadli konkrétne lietadlo, nič v ňom nenašli.

Rakúske ministerstvo vnútra informovalo začiatkom augusta, že prijalo e-mailovú správu s konkrétnymi cieľmi, ako aj dátumami a časovými rozpätiami možných útokov. Vyhrážka sa týkala predovšetkým policajných inšpektorátov vo Viedni, Dolnom Rakúsku a Štajersku. Správa prišla zo skrytej e-mailovej adresy, odkiaľ boli podobné hrozby odoslané už viackrát. Rakúske ministerstvo vnútra zdôraznilo, že nie je dôvod na paniku. Vyšetrovaním prijatých hrozieb sa zaoberá rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu.

Švajčiarske médiá informovali, že 27. júla boli sprísnené bezpečnostné opatrenia na medzinárodnom letisku v Ženeve. Podľa miestnej polície boli v teň deň dôvodom tohto kroku informácie, ktoré prišli z Francúzska.