Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenská stážistka v Bundestagu: Učíme sa ako zlepšiť procesy v SR

Plenárne zasadnutie nemeckého parlamentu Bundestag v Berlíne. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Program na Slovensku organizuje nemecké veľvyslanectvo, prijímajú iba uchádzačov mladších ako 30 rokov.

Berlín 19. Apríla (TASR) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v stredu navštívil nemecký Spolkový snem (Bundestag), sa stretol aj so slovenskými študentmi, ktorí pracujú ako stážisti pre nemeckých poslancov. Bundestag udeľuje štipendium prostredníctvom Medzinárodného parlamentného štipendia (IPS) od roku 1986, pre účastníkov zo Slovenska od roku 1994.

"Na stáž do Bundestagu sa dá dostať, ak človek rozpráva po nemecky a zaujíma sa o politiku, je aktívny a chce niečím prispieť spoločnosti," povedala pre TASR jedna zo štyroch slovenských štipendistiek v Bundestagu Barbora Belovická.

Program na Slovensku organizuje nemecké veľvyslanectvo, prijímajú iba uchádzačov mladších ako 30 rokov.

"Nebolo to jednoduché, ale dostali sme sa sem, pracujeme v kanceláriách jednotlivých poslancov. Je tu vyše sto ľudí zo 42 krajín," vysvetlila Belovická a dodala, že nemecký program sa týka takmer všetkých krajín strednej, východnej a južnej Európy a okrem toho aj štátov ako Francúzsko, Kanada, Rusko, USA či Izrael.

Jednotliví stážisti pracujú u rôznych poslancov, ktorí pôsobia v rozličných výboroch, takže ich práca je tematicky pestrá, pokračovala ďalšia štipendistka Kristína Pagáčová.

"Je tam osobný kontakt nielen s poslancami, ale aj s ich spolupracovníkmi. Dostaneme úlohy, na ktorých pracujú aj oni, či už ide o písanie podkladov alebo rešerš k nejakej téme, ktorá sa potom ďalej spracováva a ide poslancom," uviedla Pagáčová. Dodala, že práca stážistov je často hektická, najmä keď do Berlína prídu na zasadnutia poslanci zo svojich spolkových krajín, kde trávia väčšinu času.

V prihlasovacích formulároch majú uchádzači možnosti vybrať si, v ktorých stranách alebo výboroch by chceli pracovať. Vo výberovom procese potom treba zosúladiť požiadavky poslancov i uchádzačov.

Program podľa Pagáčovej sprevádzajú rôzne semináre, napríklad o pracovnej kultúre či kultúrnom porozumení, keďže v programe sú stážisti z viac než štyroch desiatok krajín.

"Myslím, že sa veľa učíme – tomu, ako funguje politický systém v Nemecku, jednotlivé procesy a aj ako to môže byť lepšie, ako to prípadne zlepšiť na Slovensku," dodala Belovická.

Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec