Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Slováci môžu získať štipendiá na pobyty počas roka 2024/2025

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vysokoškoláci a doktorandi môžu získať štipendium na semestrálne pobyty či krátkodobé pobyty.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi a vysokoškolskí učitelia sa môžu uchádzať o štipendiá na mobilitné pobyty v rámci sietí Stredoeurópskeho výmenného programu pre univerzitné štúdiá (CEEPUS) počas akademického roka 2024/2025. Na výber majú 15 krajín. Prihlášky sa podávajú online do 15. júna tohto roka. TASR o tom informoval Ján Chlup zo Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA).

Vysokoškoláci a doktorandi môžu získať štipendium na semestrálne pobyty či krátkodobé pobyty (jeden až dva mesiace) spojené s vypracovaním bakalárskej, diplomovej alebo dizertačnej práce. Učitelia zasa štipendiá na prednáškové pobyty (minimálne päť pracovných dní, spravidla maximálne mesiac).

Aktuálne sú do programu CEEPUS zapojené okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Srbsko, Moldavsko, Bulharsko, Rumunsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bosna a Hercegovina a Moldavsko. Výška mesačného štipendia je rôzna v jednotlivých krajinách.

Štipendista programu v Česku dostáva mesačne 14.000 českých korún (vysokoškolák) alebo 15.000 (doktorand). V Rakúsku je mesačné štipendium 1150 eur, v Maďarsku 170.000 forintov a v Poľsku 2000 zlotých (študenti) a 2500 zlotých (doktorandi).

Národnou kanceláriou programu CEEPUS na Slovensku je SAIA.