Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Sloboda zvierat oslavuje 20 rokov od svojho vzniku

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Pôvodná skupinka dobrovoľníkov sa dnes rozšírila na niekoľko tisíc priaznivcov po celom Slovensku.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Slovenská organizácia Sloboda zvierat si dnes pripomína 20 rokov od svojho vzniku. V priebehu dvoch desaťročí sa jej členom podarilo realizovať niekoľko úspešných projektov a rozbehnúť kampane, ktorých cieľom bolo poukázať na týranie zvierat. Pôvodná skupinka dobrovoľníkov sa dnes rozšírila na niekoľko tisíc priaznivcov po celom Slovensku, o čom svedčí aj 17 regionálnych centier Slobody zvierat.

Od svojho vzniku organizácia bojovala najmä proti neľudskému zaobchádzaniu so zvieratami. Už v roku 1993 sa kampaňou zasadila proti zámeru realizovať býčie zápasy na Slovensku, o rok neskôr sa podarilo aj vďaka petícii zastaviť pokusy na zvieratách na stredných a základných školách a v roku 1995 rozbehla niekoľkoročný boj za zákaz testovania kozmetických výrobkov na zvieratách. Od roku 1996 Sloboda zvierat prevádzkuje takzvanú Linku proti krutosti, na ktorej môžu ľudia nahlásiť nielen týrané, ale aj stratené a zranené zvieratá.



Slávnostný program pripravila organizácia dnes od 14.00 h v bratislavskom útulku na Poliankach. Návštevníci uvidia krátky kurz základnej poslušnosti pod vedením profesionálneho cvičiteľa, ukážky dog dancingu a združenia Bratislavskej kynologickej záchrannej brigády. O dobrú náladu sa okrem útulkových miláčikov má postarať aj hudobná skupina Slow Flow.