Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Komora sa obáva, že zvýšenie počtu medikov zníži úroveň absolventov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenská lekárska komora zároveň v súvislosti s tzv. prerozdeľovacou vyhláškou poukázala na disproporciu v navýšení zdrojov pre ambulantný sektor a ústavnú zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 13. februára (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa obáva, že zvýšenie počtu študentov medicíny o 150 od budúceho akademického roka môže viesť k zníženiu úrovne absolventov. Za efektívnejšie riešenie by považovala vytvárať predpoklady na to, aby chceli lekári na Slovensku po ukončení štúdia zostať pracovať. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prezident SLK Jaroslav Šimo.

"Na Slovensku momentálne študuje v slovenskom programe historicky najviac študentov, extenzívne zvýšenie môže viesť k zníženiu absolventov lekárskych fakúlt, preto je vo vyspelých krajinách prísne dodržiavané pravidlo numerus clausus - medicínu nemôže študovať hocikto," skonštatoval.

Komora zároveň v súvislosti s tzv. prerozdeľovacou vyhláškou poukázala na disproporciu v navýšení zdrojov pre ambulantný sektor a ústavnú zdravotnú starostlivosť. Je presvedčená, že zvýšenie pre ambulantnú sféru by malo byť minimálne vo výške 11 percent. "Vyslovujeme obavy o ďalší osud ambulantného sektora, ak sa dodatočne nenájdu zdroje na zvýšenie úhrad nimi poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol Šimo. Zároveň zdôraznil, že pre zefektívnenie nemocničnej starostlivosti musí lepšie fungovať aj ambulantný sektor.