Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Šimo: Kompetencie sestier sa nemôžu upraviť bez diskusie s lekármi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek minulý týždeň poukázala na to, že sestry a pôrodné asistentky by na základe vzdelania mohli vykonávať viac činností.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Úprave kompetencií sestier by mala predchádzať diskusia s lekármi. Myslia si to zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK). Žiadajú, aby sa mohli na rokovaniach o možných zmenách zúčastniť.

"Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek žiada zvýšenie kompetencií, ministerstvo zdravotníctva plánuje úpravy. Iniciatíva komory sestier zabudla na to najpodstatnejšie - na stanovisko lekárov - jeho zástupcov - SLK, Zväzu ambulantných poskytovateľov, Zdravity. Lekári by mali podstatným spôsobom určovať, ktoré kompetencie prináležia sestrám (strednému zdravotníckemu personálu)," uviedli v stanovisku.

Poukázali na to, že sestry majú na Slovensku vyššie kompetencie ako v Rakúsku alebo Nemecku. "Tam napríklad sestra nerobí odbery, to naše sestry robia úplne bez problémov, pretože naša historická skúsenosť je taká, že to patrí medzi ich kompetencie. (...) Každý systém zdravotníctva v Európe má svoje osobitosti a teraz preberať len také jednotlivosti z jednotlivých systémov bez pochopenia, ako to tam funguje vcelku, je veľmi nezodpovedné," podotkol prezident SLK Jaroslav Šimo.

Sestrám by podľa neho pomohlo najmä odbremenenie od administratívnych činností. "My si vieme predstaviť, že dokumentácia sestry by mohla byť oveľa jednoduchšia," uzavrel.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek minulý týždeň poukázala na to, že sestry a pôrodné asistentky by na základe vzdelania mohli vykonávať viac činností. Rozšírenie ich kompetencií by podľa nej zlepšilo prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti a ušetrilo financie v systéme. Rezort zdravotníctva pre TASR potvrdil, že v úpravách kompetencií zdravotníkov pokračuje.