Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONLINE: Do druhého kola ide Čaputová so Šefčovičom

Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová počas brífingu vo svojej volebnej centrále po 1. kole prezidentských volieb 16. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE.

Bratislava 16. marca (Teraz.sk/TASR) - V histórii Slovenskej republiky Slováci volia prezidenta v priamych voľbách piatykrát. Teraz.sk prináša ONLINE všetko, čo sa počas volebného dňa a volebnej noci deje.

Treba vedieť:
- volebné miestnosti sú otvorené od 7:00 do 22:00 hod.
- vo volebnej miestnosti sa treba preukázať občianskym preukazom
- na volebnom lístku KRÚŽKUJEME jedného kandidáta


Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE z volebného dňa
Udalosti z dňa bezprostredne po skončení prvého kola volieb prezidenta nájdete v povolebnom ONLINE článku.

2:17
Prezidentský kandidát Štefan Harabin zostáva sudcom Najvyššieho súdu SR, kde mal v súčasnosti pozastavenú funkciu, a je presvedčený o tom, že ďalšie prezidentské voľby vyhrá.
Uviedol to na brífingu po zverejnení výsledkov sobotňajších (16. 3.) prezidentských volieb, v ktorých napokon obsadil tretie miesto. "To znamená, že idem vyhrať nasledujúce voľby, minimálne prezidentské, ja nikdy nejdem prehrať. Pozrite sa, pán Kotleba posunul pána Šefčoviča do druhého kola, čiže posunul v podstate zánik rodiny, posunul islamizáciu slovenskej kresťanskej rodiny, základne a cudzie vojská na území Slovenska, v podstate zánik štátu," povedal okrem iného Harabin.

1:45
Po sčítaní takmer všetkých okrskových zápisníc je víťazkou prvého kola prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Do druhého kola pôjde s Marošom Šefčovičom. Vyplýva to z predbežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

1:31
Tlačová konferencia Štefana Harabina po sčítaní takmer všetkých hlasov.


1:30
Klamal by som, keby som povedal, že je to výsledok, s ktorým som spokojný. Samozrejme, čakal som viac. Vyhlásil to neúspešný kandidát na prezidenta František Mikloško na margo zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov prezidentských volieb. Podľa nich získal viac ako 5,6 percenta hlasov.

1:27
Zuzana Čaputová je rada, že sa v druhom kole prezidentských volieb stretne s Marošom Šefčovičom. "Chcem pogratulovať pánovi Šefčovičovi k postupu do druhého kola. Som rada, že obidvaja nebudeme musieť čeliť extrému," povedala po tom, čo z predbežných neoficiálnych výsledkov vyplýva, že ju volilo vyše 40 percent voličov, Šefčoviča necelých 19.

1:26
V nadchádzajúcom období chce prezidentský kandidát Maroš Šefčovič zdôrazňovať svoj program a tradičné kresťanské hodnoty. Povedal to po zverejnení predbežných neoficiálnych výsledkov, podľa ktorých získal druhý najväčší počet hlasov. Napriek výsledkom Šefčovič verí, že do druhého kola štartujú so Zuzanou Čaputovou z rovnakej štartovacej čiary.

1:21
Po spočítaní 97,3 % okrskových zápisníc získala Zuzana Čaputová 40,49 % hlasov voličov. Maroš Šefčovič, ktorý sa spolu s ňou dostal do druhého kola volieb, získal 18,66 % hlasov. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR.

1:17
Volebný výsledok je potrebné rešpektovať, rovnako ako je potrebné pokračovať v témach, ktoré sú pre občanov Slovenska zásadné. Kandidát na prezidenta Milan Krajniak takto komentoval svoj volebný výsledok i spätnú väzbu, ktorú vo svojej predvolebnej kampani získal od verejnosti.

1:12
Zuzana Čaputová vníma hlasy svojich voličov ako volanie po spravodlivosti a zmene.


1:10
Maroš Šefčovič ďakuje za vysokú volebnú účasť.


1:07
Výsledky prvého kola prezidentských volieb podľa Bélu Bugára ukazujú, že nálada v spoločnosti na Slovensku je za zmenu. Bugár podľa predbežných neoficiálnych výsledkov volieb získal zhruba tri percentá hlasov.

0:59
V druhom kole prezidentských volieb si zmerajú sily Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, ktorým sa podarilo od voličov získať najviac hlasov.

Po spracovaní 91,66 % okrskových zápisníc získala Čaputová 40,04 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,72 % hlasov. Čaputová výrazne vedie najmä v Bratislavskom, Trnavskom či Nitrianskom kraji. Tesnejší náskok má však napríklad v Prešovskom kraji.

0:48
Prezidentský kandidát Štefan Harabin má informácie o tom, že jeho nominantov nepúšťajú do volebných komisií, a naďalej sa napriek predbežným výsledkom domnieva, že postúpi do druhého kola volieb.

"Ja nekomentujem výsledky v polčase alebo v tretine zápasu. Nemám na to dôvod. Akurát mám informácie z volebných komisií, že nepúšťajú mojich nominantov do volebných komisií sčítavať hlasy. Zamykajú dvere, teda ide o jasnú manipuláciu. Ja si nič nemyslím, ja len hovorím, čo mi hlásia nominanti v okrskových volebných komisiách," uviedol po polnoci na krátkom brífingu Harabin.

0:30
Vyhlásenie Zuzany Čaputovej.


0:28
Výsledky 1. kola prezidentských volieb sa ani po spočítaní troch štvrtín okrskových zápisníc výraznejšie nemenia. Do druhého kola postupujú Zuzana Čaputová so ziskom 39,46 % hlasov a Maroš Šefčovič s 18,79 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,57 % hlasov. Na štvrtom mieste sa umiestnil Marian Kotleba, ktorý získal 10,69 % hlasov. Päticu prvých kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,62 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov.

Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 47,64 %.

0:26
Robert Mistrík gratuluje Zuzane Čaputovej k výsledku v prvom kole prezidentských volieb. Apeluje na voličov, aby ju prišli voliť aj v druhom kole 30. marca. Čaputová má podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyše 39 percent hlasov a v druhom kole by sa mohla stretnúť s Marošom Šefčovičom.

Mistrík, ktorý sa vzdal v prospech Čaputovej pred prvým kolom, prenechal kandidátke bilbordy, ktoré môže využívať.

0:13
Prezidentský kandidát Štefan Harabin je napriek predbežným neoficiálnym výsledkom sobotňajších volieb naďalej presvedčený, že prezidentské voľby vyhrá.

"Ja idem voľby vyhrať," vyhlásil pred novinármi Harabin. Dodal, že treba si počkať na konečné výsledky volieb. "Myslím si, že ma podporil východ Slovenska, sever Slovenska, Horehronie a Nitra," povedal krátko po zverejnení prvých výsledkov.

0:12
Zuzana Čaputová zatiaľ vedie v boji o prezidentské kreslo vo všetkých krajoch. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR sa jej podarilo získať 39,25 % hlasov. Za ňou nasleduje Maroš Šefčovič, ktorý získal predbežne 18,7 % hlasov. Spočítaných bolo takmer 60 % okrskových zápisníc a volebná účasť dosiahla 47,24 %.

Na treťom mieste je zatiaľ Štefan Harabin s 14,47 % hlasov, nasleduje ho Marian Kotleba, ktorý získal 10,71 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško, ktorý získal 5,63 % hlasov. Ostatní kandidáti získali menej ako 5 % hlasov.


0:08
Po prvom sčítaní hlasov vedie Zuzana Čaputová.


0:04
Vyhlásenie Roberta Mistríka z centrály Zuzany Čaputovej.


0:03
Tlačová konferencia Štefana Harabina.


0:01
Štefan Harabin stále verí vo svoje víťazstvo.


0:00
Zuzana Čaputová prijíma prvé predbežné neoficiálne výsledky a prieskumy z prezidentských volieb s pokorou. Vyplýva z nich, že ju v prvom kole volilo okolo 40 percent ľudí.

Čaputová sa v prípade postupu do druhého kola mieni uchádzať o dôveru voličov kandidátov, ktorí neuspeli. Neočakáva podporu neúspešných kandidátov, ale pokiaľ ju dostane, bude za ňu vďačná. Záujem má aj o voličov z národnostných menšín.

16. marca


23:59
Volebná noc Maroša Šefčoviča



23:51
V prezidentských voľbách po spočítaní viac ako 40 percent okrskových zápisníc naďalej vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať 39,08 % hlasov. Za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,85 % hlasov, prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,58 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Na štvrtom mieste sa predbežne umiestnil Marian Kotleba, ktorý získal 10,59 % hlasov. Päticu prvých kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,46 % hlasov.

Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosahuje 46,78 %. Najviac zápisníc je zatiaľ spracovaných v Prešovskom kraji, a to takmer 50 %.



23:49
Príchod prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej do volebnej centrály


23:45
Štefan Harabin prišiel do svojej volebnej centrály s manželkou Gabrielou



23:40
M. Šefčovič: Mojím najväčším súperom bola atmosféra na Slovensku


M. Šefčovič: Vážim si podporu strany SMER - sociálna demokracia, som sociálny demokrat


23:39
V prezidentských voľbách zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať od občanov 38,91 % hlasov, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,87 % hlasov a prvú trojicu kandidátov uzatvára Štefan Harabin s 14,52 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR po spočítaní 21,56 % okrskových zápisníc.

Na štvrtom mieste predbežne vo voľbách skončil Marian Kotleba, ktorý získal 10,61 % hlasov, a päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,16 % hlasov.

Bélovi Bugárovi sa podarilo získať 4,33 % hlasov, zaním sa umiestnil Milan Krajniak s 2,96 % hlasov, nasleduje za ním Eduard Chmelár s 2,83 % hlasov.

Menej ako jedno percento hlasov získali zvyšní piati kandidáti, a to Martin Daňo, Juraj Zábojník, Róbert Švec, Ivan Zuzula a poslednou je Bohumila Tauchmannová.

Volebná účasť na Slovensku zatiaľ podľa predbežných výsledkov dosiahla 46,04 %.

23:34
Incident s volebnou urnou v obci Medzany v okrese Prešov má na svedomí obecný poslanec, ktorý sa do zastupiteľstva dostal s podporou OĽaNO. Potvrdil to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorého incident mrzí, ospravedlnil sa zaň a bol by rád, keby sa tento poslanec vzdal mandátu a dostal trest.

23:33
Do druhého kola prezidentských volieb by sa mali dostať Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre televíziu TA3 spracovala agentúra AKO.

Prvé miesto v sobotňajšom kole podľa tohto prieskumu obsadila Zuzana Čaputová so ziskom 46,3 percenta. Za ňou sa umiestnil Maroš Šefčovič (15,2 percenta) a Štefan Harabin (11,7 percenta).

23:32
Bez ohľadu na výsledok volieb ostane pocit, že sme pre dobrú vec urobili všetko, čo sme vládali. Vo svojom volebnom štábe to v poďakovaní sa svojim spolupracovníkom povedal kandidát na prezidenta Milan Krajniak.

"Ak bojujeme za niečo, čomu veríme, za niečo, čo pomôže tejto krajine, môžeme mať pokoj na duši," uviedol. "Ukázali sme ľuďom, že sú tu takí, ktorí sa na nich nevykašlú, aj keď sa ostatní na nich vykašlali," zdôraznil necelú polhodinu pred skončením sa volebného moratória v očakávaní prvých výsledkov sobotňajšieho prvého kola.

23:31
V prezidentských voľbách zatiaľ vedie Zuzana Čaputová, ktorej sa podarilo získať 38,91 % hlasov, za ňou nasleduje Maroš Šefčovič s 18,87 % hlasov a prvú trojicu uzatvára Štefan Harabin s 14,52 % hlasov. Vyplýva to z prvých predbežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po spočítaní 21,56 % okrskových zápisníc.

23:29
Vyhlásenie Zuzany Čaputovej po uzavretí volebných miestností.


23:27
Do svojej volebnej centrály v bratislavskom hoteli Apollo dorazil krátko po 21. hodine prezidentský kandidát Štefan Harabin spoločne s manželkou Gabrielou. Ešte predtým prišli do centrály aj jeho deti a ďalší rodinní príslušníci.

23:26
Štefan Harabin po uzatvorení volebných miestností.


23:24
Zuzana Čaputová na výsledky prvého kola prezidentských volieb čaká kandidátka vo svojom štábe len s najbližšími spolupracovníkmi a rodinou.

Prišli aj niektorí predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu či Robert Mistrík, ktorý sa pred prvým kolom volieb vzdal v prospech Čaputovej.

23:21
Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič sa po príchode do svojej volebnej centrály poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť.

Do centrály v jednom z bratislavských hotelov prišiel Šefčovič krátko po 21.00 h. Neočakáva však, že by ho tam prišiel navštíviť niekto z vrcholových politikov. Zopakoval, že je nezávislý kandidát, ktorý by chcel byť nadstraníckym prezidentom všetkých Slovákov.

23:18
Podľa exkluzívneho prieskumu agentúry Focus, ktorý tesne pred voľbami realizovala pre TV Markíza, by sa víťazkou volieb stala Zuzana Čaputová s 42,0 percentnou podporou, druhý by skončil Maroš Šefčovič so 17, 6 percentami, tretí Štefan Harabin s 13, 7 percentami a štvrtý Marian Kotleba s 9 percentami. Nasleduje František Mikloško so 6,4 percentami, Milan Krajniak so 4 percentami, Béla Bugár s 3,8 percentami a Eduard Chmelár s 2,5 percentami.


23:16
Skončilo sa volebné moratórium. Očakávame prvé volebné výsledky.

22:59
Všetky volebné miestnosti v gemerských okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota boli zatvorené včas. TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií.
Komisia podľa Lukáša Kvietoka, zapisovateľa Okresnej volebnej komisie v Rimavskej Sobote riešila počas dňa iba jedinú mimoriadnu udalosť, keď ráno približne polhodinu pred otvorením volebných miestností zomrel predseda okrskovej volebnej komisie v Janiciach v Rimavskosobotskom okrese. Dodal však, že voľby neboli touto udalosťou ovplyvnené, pretože bol zvolený nový predseda.

22:55
Na snímke členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy vo volebnej miestnosti v Komárne.
Foto: TASR - Milan Drozd


22:45
Prvé kolo prezidentských volieb bolo v okrese Lučenec pokojné a bez problémov. TASR to potvrdil predseda okresnej volebnej komisie Juraj Suja, podľa ktorého boli všetky miestnosti zatvorené včas.

22:41
Svetové združenie Slovákov v zahraničí víta vyhlásenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, že možnosť voliť hlavu štátu aj občanmi SR v zahraničí má jeho podporu. TASR o tom informoval predseda SZSZ Vladimír Skalský.

Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Pellegriniho, ktorý to konštatoval v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici. Predseda vlády považuje za čudné, že pri rôznych typoch volieb má SR rôzne systémy. Slovenské ambasády vo svete by podľa neho dokázali voľbu technicky zabezpečiť. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.

22:26
V okresoch Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom sa uskutočnilo prvé kolo prezidentských volieb bez problémov. Krátko pred zatvorením volebných miestností to konštatovala zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Helena Najšlová.

22:25
Novinári sú vo volebných centrálach nachystaní informovať o výsledkoch volieb.
Do centrály M. Šefčoviča prišli monitorovať situáciu desiatky novinárov.
Foto: Teraz.sk


Do volebnej centrály Zuzany Čaputovej prišli mapovať situáciu desiatky novinárov.
Foto: Teraz.sk


22:21
takto to vyzerá vo volebnej centrále Milana Krajniaka.

22:20
V Banskej Bystrici odvolilo okolo 150 ľudí v ústavoch na výkon trestu a väzby. K volebným urnám do okrsku číslo sedem v Základnej škole na Triede SNP prišli aj bezdomovci, teda ľudia, ktorí majú v občianskom preukaze zapísaný trvalý pobyt "mesto Banská Bystrica".

22:16
Takto to vyzerá vo volebnej centrále Maroša Šefčoviča.
Volebná centrála Maroša Šefčoviča
Foto: Teraz.sk


22:14
V okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou boli sobotné prezidentské voľby bez väčších problémov. Prievidzská okresná volebná komisia riešila jeden podnet, ten sa však ukázal ako neopodstatnený.

22:12
Takto to vyzerá vo volebnej centrále Bélu Bugára.
Volebná centrála Bélu Bugára.
Foto: Teraz.sk


22:10
Takto to vyzerá vo volebnej centrále Z. Čaputovej.
Volebná centrála Zuzany Čaputovej.
Foto: Teraz.sk



22:00
Prvé kolo prezidentský volieb sa skončilo na celom Slovensku okrem dvoch okrskov. Volebné moratórium sa skončí až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch (okres Prešov).

21:55
Vyhlásenie oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb sa očakáva v nedeľu 17. 3. 2019 o 12.00 h na Drieňovej 22 v Bratislave na tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán.

21:48
Priebeh prvého kola prezidentských volieb je v jednotlivých okresoch Nitrianskeho kraja aj krátko pred zatvorením volebných miestností pokojný a bezproblémový. Okresné volebné komisie riešili počas dňa iba bežné organizačné záležitosti.

21:34
Veľvyslanec SR v USA Ivan Korčok trávil po odvolení čas v prírode.


21:33
Prvé kolo sobotňajších prezidentských volieb prebieha v Košiciach a ich okolí bezproblémovo. Pre TASR to potvrdili obe okresné volebné komisie. Pokojný priebeh eviduje aj polícia.

21:30
Ministerka vnútra Denisa Saková volila v obci Svätoplukovo.


21:12
Priebeh volieb v obvode Trnava a Hlohovec hodnotila okresná volebná komisia ako pokojný. Jej členovia vykonali viacero výjazdov do volebných okrskov, podľa predsedu Ivana Moravanského takmer všetky hlásili vyššiu účasť ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách.

21:03
Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne 16. marca 2019.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


21:00
Vo väčšine volebných okrskov končia voľby o hodinu.

20:47
Volebné moratórium sa skončí až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v dvoch volebných okrskoch, konkrétne vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch (okres Prešov). Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

20:41
Záujem o prezidentské voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach vysoký. Môže za to najmä možnosť hlasovať na voličské preukazy. TASR to potvrdili hovorcovia viacerých miestnych samospráv.

20:37
Priebeh prezidentských volieb v okrese Nové Zámky je zatiaľ bezproblémový, no voličská účasť je oproti očakávaniam nižšia. Podľa predsedu okresnej volebnej komisie Mikuláša Balogha je nízky záujem o prezidentské voľby viditeľný najmä v južnej časti regiónu.

20:28
Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutočňuje v Bratislavskom kraji naďalej pokojne. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. Okrem neskoršieho začiatku volieb vo volebnom okrsku 4 v Malackách však museli ráno riešiť aj podnet v Pezinku. Vo volebnej miestnosti za plentou bolo totiž na vzorovom hlasovacom lístku zakrúžkované meno konkrétneho kandidáta.

20:27
Hlasovanie v obci Medzany v okrese Prešov sa kvôli incidentu s volebnou urnou predlžuje do 23.16 h.



20:00

Do konca volieb ostávajú 2 hodiny.



19:59
V obci Medzany v okrese Prešov je už približne hodinu zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou.

"Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov," uviedol pre TASR starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

19:56
V Galante majú prezidentské voľby doteraz bezproblémový priebeh. Podľa predsedu mestskej volebnej komisie Gábora Levanského volebné okrsky doposiaľ nehlásili žiadne porušenie zákona a dúfa, že priebeh volieb bude naďalej pokojný.

19:51
V Kysuckom Novom Meste a dolnokysuckej obci Radoľa mala do neskorého sobotňajšieho popoludnia záujem o prezidentské voľby najmä staršia generácia.

19:30
Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie.

V meste Malacky vo volebnom okrsku 4 sa bude voliť do 22.35 h. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie.

19:26
Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne. Podľa predsedu tamojšej volebnej komisie Jána Jurčíka prišlo od skorého rána do historického Arpádovského kaštieľa odovzdať hlas už množstvo voličov.
„Ľudia chodia od samého rána, väčšinou sú to rodiny. Voliť prichádzajú všetky generácie, od mladých po starších. Účasť tu býva vždy pekná. Obyvatelia sú zodpovední, svoju občiansku povinnosť si prídu splniť,“ povedal Jurčík pre TASR.

19:20
V bratislavskom Lamači, katastrálne najmenšej mestskej časti hlavného mesta, je doterajší priebeh sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb bezproblémový a pokojný. TASR o tom informovala Andrea Húšková z lamačského miestneho úradu, poverená organizáciou volieb.

19:11
V Dunajskej Strede je zriadených 18 okrskov pre voľby prezidenta SR. Zapisovateľka volebného okrsku číslo jedna Beáta Nagy informovala, že priebeh volieb je u nich pokojný.
Aj prezidentské voľby v okrese Lučenec sú zatiaľ bezproblémové a nenarušila ich žiadna mimoriadna udalosť. Informoval predseda okresnej volebnej komisie Juraj Suja.

19:07
V bratislavskej Petržalke sa môžu voliči vyjadriť, ako sa im pozdáva nové dispozičné riešenie volebných miestností v súvislosti so sobotnými prezidentskými voľbami. Mestská časť na sociálnej sieti vytvorila anketu, kde sa obyvatelia môžu vyjadriť, či sa im pozdáva súčasný stav alebo riešenie z predchádzajúcich rokov.

19.00
Doterajší priebeh volieb je pokojný, štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka. "Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným," uviedol, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry.

18:54
Doterajšiu účasť voličov na prezidentských voľbách v bratislavskej Vrakuni ovplyvnilo podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca aj počasie. "Keď pršalo, chodilo málo ľudí. Ako sa vyjasnilo, prišlo voliť viac ľudí. Teraz je tiež útlm, ale možno neskoršie začnú ľudia ešte chodiť," povedal s tým, že volebnú účasť v mestskej časti hodnotí zatiaľ ako priemernú.
Bez problémov voľby prebiehajú aj v bratislavskej mestskej časti Rača. Ľudia chodia podľa Jarmily Ďuríkovej z miestneho úradu v Rači počas celého dňa voliť priebežne.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Ján Krošlák


18:46
Voliť prišli aj mladí Slováci žijúci v zahraničí


18:27
Prvé kolo prezidentských volieb sa v sobotu koná i v obci Trstená na Ostrove v Dunajskostredskom okrese s jedným zriadeným volebným okrskom. Voľby sú zatiaľ pokojné a s nižšou účasťou. Informoval o tom predseda miestnej volebnej komisie Richard Földes.
Dôvodom môže byť aj to, že voliči chodia často až vo večerných hodinách.


18:24
V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú prezidentské voľby doteraz bezproblémový priebeh.

18:15
Slovensko by mohlo mať prezidenta, ktorého by mu opäť závideli aj v Čechách, praje si Slovenka Eva žijúca v Prahe. Do Bratislavy pricestovala tento víkend najmä pre prezidentské voľby. Pobyt v hlavnom meste zároveň spojila so stretnutím s rodinou a priateľmi, ktorých roky nevidela.
"Bola by som veľmi rada, keby sme mali niekoho, koho nám budú Česi opäť závidieť. Bývam v Prahe, a teraz, keď máme Andreja Kisku, tak nám ho fakt závidia. A je to veľmi príjemný pocit," uviedla pani Eva.

17:59
Predseda SMER-SD Robert Fico už svoj hlas odovzdal


17:34
Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici.
"Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť volieb na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i volieb prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy," zdôraznil Pellegrini.
Na snímke premiér SR Peter Pellegrini prichádza s hlasovacím lístkom k volebnej schránke počas 1. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici 16. marca 2019.
Foto: TASR Ján Krošlák


17:23
Voliči v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota majú záujem o prezidentské voľby a k urnám prichádzajú postupne už od rána. Vyšší záujem z ich strany však bol o posledné komunálne voľby. Zhodli sa na tom členovia okrskovej volebnej komisie v okrsku číslo 3.

17:10
Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


17:00
Priebeh je pokojný a účasť pomerne vysoká, hlásia o prvom kole prezidentských volieb z Malaciek v Bratislavskom kraji. Hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová pripomenula, že v jednom z malackých okrskov sa predĺži čas volieb až do 22.35 h. "Posun súvisí s faktom, že sa v tomto okrsku začalo hlasovanie s 35-minútovým zdržaním. Dôvodom bolo nenastúpenie jedného člena okrskovej volebnej komisie, na miesto ktorého museli operatívne doplniť náhradníka," ozrejmila.

16:49
Prvovoličov v Liptovských Kľačanoch už dlhé roky vychovávajú pohárikom domácej pálenky. „Takýto zvyk sa pri voľbách v Liptovských Kľačanoch traduje od dávnej minulosti. Mladým ľuďom chceme takýmto spôsobom vysvetliť, že s prekročením prahu dospelosti získavajú nielen isté možnosti a oprávnenia, ale aj zodpovednosť. Do týchto oprávnení spadá ako voličské právo, tak i konzumácia alkoholických nápojov. Našou úlohou je naučiť ich, že so získanými možnosťami majú narábať takým spôsobom, aby boli na prospech spoločnosti, v ktorej žijú,“ vysvetlil starosta Ján Hollý.
Na snímke zľava prvovolička Denisa Kubíková a starosta Ján Hollý počas prípitku po hlasovaní v 1. kole prezidentských volieb v Liptovských Kľačanoch 16. marca 2019.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


16:44
Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová je v očakávaní a nechá sa prekvapiť, ako dopadne prvé kolo volieb hlavy štátu. Vyhlásila to po tom, čo v Pezinku odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom. "Tie posledné predvolebné prieskumy verejnej mienky boli už pomerné dávno. Nemám aktuálne čísla ani z našich interných prieskumov, takže som veľmi zvedavá, aký bude napokon výsledok," povedala.


16:36
Už viac ako polovica zapísaných voličov prišla do 16. hodiny k volebnej urne určenej na prezidentské voľby v sliačskej časti Sampor. "Doteraz prišlo 55 voličov. Od otvorenia volebnej miestnosti chodili ľudia voliť priebežne, očakávame, že nejakí voliči prídu ešte podvečer," povedal TASR predseda tamojšej okrskovej komisie Miloslav Lotrek.

Sampor je známy aj kláštorom benediktínov, ktorý bol v tejto časti postavený asi pred desiatimi rokmi. Podľa Lotreka voľbu prezidenta už absolvovalo niekoľko duchovných z kláštora.

16:29
Premiér Peter Pellegrini má od prezidentských volieb veľké očakávania a v noci sa nebude vedieť dočkať výsledku. "Veľmi si želám, aby sa na voľbách zúčastnilo čo najviac voličov, pretože to je dôkaz toho, že ľudia majú záujem o veci verejné, a to je správne. Pevne verím, že si dobre vyberú a ak nebudeme mať víťaza hneď v prvom kole, že si do druhého vyberú dvoch zodpovedných kandidátov alebo kandidátky, ktorí sa o dva týždne pobijú o prezidentský palác," povedal Pellegrini.


16:18
Na lazy v okolí obce Drietoma chodia s prenosnou urnou.


16:09
Premiér Peter Pellegrini volil v Banskej Bystrici.
Na snímke premiér SR Peter Pellegrini vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici 16. marca 2019.
Foto: TASR/Ján Krošlák


16:04
Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Myslí si to predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. "Pokiaľ sa odfotím, že som vo volebnej miestnosti, no dobre. Ale pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať, na to sú aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu, dôkazom o tom, ako volil," upozornil s tým, že v minulosti boli za takéto konanie ukladané aj pokuty.

16:00
Prvýkrát sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj 18-ročné dvojičky Kristína a Veronika, ktoré študujúv Holíči odbor učiteľstvo a vychovávateľstvo pre materské školy. "O voľbách sme sa v škole so spolužiakmi rozprávali a aj sme si medzi sebou povedali, kto by koho volil. Ale nerozoberali sme to podrobnejšie ani s profesormi, ani medzi sebou," skonštatovala Veronika. Podľa Kristíny to bolo aj preto, že v triede je ešte pomerne málo študentov, ktorí už dosiahli vek na to, aby sa mohli voliť. "Ale prevládal názor, že ak by mohli, na voľbách by sa zúčastnili," doplnila Kristína.

15:51
V Malom Šariši
volila i najstaršia 103-ročná obyvateľka Žofia Michňáková. Domov za ňou prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou. "Nechce sa mi ani veriť, že mám toľko rokov. Tridsať rokov som odrobila pri pacientoch v nemocnici," povedala. Dodala, že zažila množstvo prezidentov, ktorých si však už veľmi nepamätá. Má však jasno v tom, aký by mal byť prezident. "Mal by byť dobrý k ľuďom a starať sa o nich," vyhlásila.


15:44
„Zatiaľ prebieha všetko hladko. Mali sme len zopár podnetov, ale všetky boli také, ktoré sme vyriešili za pár sekúnd,“ uviedla okresná volebná komisia Košice s tým, že niektoré okrskové volebné komisie ju kontaktovali v súvislosti s drobnými nezrovnalosťami v súvislosti s voličmi s hlasovacím preukazom alebo pasom. Žiadne závažné problémy nezaznamenala ani okresná volebná komisia Košice-okolie.

15:39
Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová volila v Pezinku.
Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v Pezinku.
Foto: TASR/Michal Svítok


15:37
Svoj hlas odovzdala aj Erika Jurinová (OĽaNO), predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.


15:31
Cestu zo zahraničia absolvovali kvôli voľbám aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova. "Je to právo a zároveň si myslím, že aj povinnosť každého občana, ktorý sa zaujíma o svoju krajinu,“ ozrejmil pre TASR motív svojej účasti Filip. "Považujem to za dôležité, lebo aj tieto voľby ovplyvnia našu budúcnosť i budúcnosť našich detí," doplnila ho sestra.
Na snímke zľava volička Júlia Čahojová a Filip Čahoj, ktorí prišli na Slovensko zo zahraničia, vhadzujú hlasovací lístok do volebnej schránky vo volebnej miestnosti na ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici v Bratislave počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


15:23
V Ľubiši, rodisku prvého prezidenta SR Michala Kováča, je členkou volebnej komisie je aj prezidentova krstná dcéra Emília Džuganová. "Stále máme na pamäti, keď bol zvolený za prvého slovenského prezidenta, pretože pre nás to bola veľká udalosť," uviedla pre TASR s tým, že aj pri týchto voľbách na to spomínajú. "Žiaľ, už nie je medzi nami, ale stále ho máme na mysli," povedala.

15:16
"Prezidentské voľby v Ružinove prebiehajú bez komplikácií. Volebná účasť sa zdá byť veľmi dobrá - aj podľa názoru komisií, ktoré som navštívil, ale aj podľa toho, že sme vydali rekordný počet 2200 hlasovacích preukazov," informoval na Facebooku starosta bratislavského Ružinova Martin Chren.


15:13
Do Skalice sa rozhodli prísť voliť občania slovenskej národnosti, ktorí žijú v neďalekých obciach na Morave, predovšetkým v Sudoměřiciach, Strážnici či v Radějove. "Vždy, keď sa dá, zúčastňujem sa volieb na Slovensku, nie je to len teraz, počas týchto prezidentských. Považujem to za povinnosť a na druhej strane aj za česť, že si môžem vyjadriť svoj názor," uviedla 43-ročná Alena, ktorá prišla voliť z neďalekej moravskej obce Sudoměřice.

15:06
Podľa odhadu členov okrskovej volebnej komisie v obci Podhájska je doterajšia účasť mierne vyššia ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách, určite však nižšia ako v posledných komunálnych voľbách. Záujem voliť majú aj voliči z rôznych kútov Slovenska, ktorí trávia dovolenku na termálnom kúpalisku v Podhájskej. „Je to približne stovka ľudí, ktorí prichádzajú voliť s voličskými preukazmi,“ uviedli členovia volebnej komisie.

15:03
Marta Ondovčinová (73 rokov) zo Zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom aj teraz využije svoje volebné právo. Myslí si, že by tak mali urobiť všetci občania, ktorí majú túto možnosť. O dianie na Slovensku sa zaujíma. "No a stále si svoje pomyslím," povedala pre TASR. Hlava štátu by mala podľa nej byť k ľuďom veľmi zhovievavá, láskavá a dobrá a mala by pomáhať všetkým bez rozdielu. Spomenula, že nikým, koho doteraz do tejto funkcie zvolili, nepohŕdala. Novej hlave štátu už teraz popriala všetko najlepšie.

14:58
Štátna komisia prijala takmer 20 podnetov v súvislosti s voľbami. "Buď k nim štátna komisia zaujala stanovisko hneď, alebo keď šlo o odôvodnené podozrenie z porušenia moratória alebo niečo podobné, v tejto chvíli sme viac zabezpečovali dôkazy na neskoršie konanie, než by sme už priamo vo veci rozhodovali," vysvetlil predseda komisie Eduard Bárány.

14:54
Niektorí si na voľby prezidenta SR doslova odbehli. Platí to o viacerých účastníkoch bežeckého podujatia v Kuchyni na Záhorí, ktorí išli voliť hneď po pretekoch.
Na snímke TASR bežci, ktorí išli v obci Kuchyňa voliť v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR hneď po absolvovaní pretekov Kuchynský RUNdál.
Foto: TASR/Erik Mader


14:46
Veľa návštevníkov Tatier využíva možnosť voliť s voličským preukazom.


14:39
Novú hlavu štátu si volia aj v rodisku exprezidenta R. Schustera. „Keď kandidoval pán Schuster, voliť chodili húfy ľudí, skupinky,“ povedala predsedníčka volebného okrsku číslo dva v Medzeve Oľga Schmiedt. „Boli na neho hrdí. Jedným z dôvodov bolo aj to, že ho poznali. Myslím si, že aj v iných obciach a mestách, keby kandidoval rodák, tak by tam prišlo voliť viac ľudí,“ povedala.

14:31
Možnosť voliť prezidenta SR priamo vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta využilo 15 ľudí. Voličský preukaz si vybavil aj Andrej Dubovský od Žiliny, ktorého synček Andrejko leží v blízkej detskej nemocnici. "Neviem, či očakávam, že sa niečo zmení, hlavne chcem, aby sa niečo nezhoršilo," komentoval voľby.


14:26
Voliť môžu aj imobilní občania.
Na snímke imobilný volič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do mobilnej volebnej schránky z auta pred volebnou miestnosťou počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v obci Drietoma.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


14:23
V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto volia ľudia aj na pas. "V takom prípade ale musí dať (občan, pozn. Teraz.sk) čestné prehlásenie (o trvalom pobyte v cudzine, pozn. TASR) a na základe tohto prehlásenia sa skontroluje, či občan naozaj nemá trvalý pobyt na Slovensku. Následne môže odvoliť a do pasu sa mu dá pečiatka, aby už nemohol voliť aj v inom okrsku," priblížil novomestský hovorca Marek Tettinger.

14:20
Svoj hlas vo voľbách odovzdal už aj prezidentský kandidát František Mikloško.


14:10
V prvom kole prezidentských volieb hlasovali aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové celodenné zmeny personálom s trvalým pobytom v Žiline. "Celodenná zmena im začala tak, aby stihli odvoliť bezprostredne po otvorení volebných miestností a vzápätí nastúpili do služby. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať," uviedol Pažický.

14:04
R. Schuster: Ja nemôžem vynechať voľby, treba ísť príkladom


13:51
Ján Kapusta z Banskej Bystrice pricestoval na prvé kolo prezidentských volieb z Ruska, kde momentálne v meste Kazaň pracuje na projekte. Zamestnaný je v Berlíne. "Zúčastňujem sa na všetkých voľbách na Slovensku, na ktoré sa mi podarí pricestovať. V tohtoročných prezidentských voľbách prídem na obe kolá. Na druhé kolo budem cestovať z Berlína," povedal pre TASR. "Aj napriek tomu, že momentálne pracujem v zahraničí, stále sa na Slovensko vraciam a rád tu trávim čas. Môj pobyt v Nemecku beriem ako dočasný," podotkol.

13:46
Voliť prezidenta SR priamo v nemocnici využili aj pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.
Na snímke hospitalizovaný pacient vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb. V Banskej Bystrici 16. marca 2019.
Foto: TASR/Ján Krošlák


13:41
Slováci študujúci v zahraničí nechápu, prečo nemôžu voliť za hranicami. „Je absurdné, že Slováci nemôžu voliť prezidenta zo zahraničia. V 21. storočí, v čase vyspelých informačných technológií, je to nepochopiteľné,“ povedal pre TASR 25-ročný študent Masarykovej univerzity v Brne Milan. Účasť vo voľbách je pre neho samozrejmosťou, od dovŕšenia 18 rokov vynechal volebný akt iba raz.

13:36
Na rómskom sídlisku Luník IX je zatiaľ slabá účasť.


13:27
Súčasťou turnaja v paralympijskej disciplíne boccia v Bratislave bola aj prenosná volebná schránka, do ktorej mohli svoj hlas v prezidentských voľbách 2019 dať tak športovci, ale aj ostatní účastníci tohto celoslovenského turnaja.
Snímka z celoslovenského turnaja v paralympijskej disciplíne boccia v Bratislave 16. marca 2019.
Foto: TASR/Pavol Zachar


13:24
Kandidát na prezidenta Milan Krajniak odvolil v bratislavskom Starom meste


13:21
V Michalkovej čakajú iba na 28 voličov. "V okrsku máme na zoznamoch voličov zapísaných 28 občanov s trvalým pobytom. Ďalších päť môže voliť na voličské preukazy. Sú to všetko členovia volebnej komisie," povedala TASR jej predsedníčka Eva Parobková.

13:17
o Veľkom Šariši volili v ľudových krojoch.


13:14
Francúz Alain Janovjak volil v prezidentských voľbách na Slovensku prvýkrát. Možnosť voliť hlavu štátu v občianskom plebiscite je podľa neho dar a najvyššia etapa integrácie krajiny. Lebo, ako uviedol, je ešte veľa štátov, kde to nie je umožnené. "Ja to vnímam ako povinnosť každého občan. Vo výbere mi pomohli moji piešťanskí známi. Stretával som sa s nimi a rozprávali sme sa o kandidátoch, hovorili mi svoje argumenty. Bolo to pre mňa dôležitejšie a užitočnejšie ako hľadanie informácií na internete," povedal Janovjak pre TASR.

13:10
O voľby zatiaľ klienti Centra sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne nemali veľký záujem. "Účasť je zatiaľ do 12.00 h slabá, väčšinou tu boli starší ľudia, ktorí sú tu umiestnení. Zatiaľ nikto nepožiadal o prenosnú urnu, ale ak sa ozvú, prídeme za nimi," priblížil podpredseda tamojšej okrskovej komisie Martin Greschner.

13:06
Kandidát na prezidenta Béla Bugár vyzýva na volebnú účasť


13:01
Voľby hlavy štátu s prenosnou schránkou v rómskej osade v Trebišove.


12:57
Veľa návštevníkov Tatier využíva možnosť voliť s voličským preukazom. „Tým, že sme v Tatrách, a že tu máme to lyžiarske stredisko, tak je to každoročne štandard, že ľudia využívajú voličské preukazy. Sme na to pripravení, keďže sa to opakuje a voličských lístkov máme dosť,“ ubezpečil predseda volebného okrsku číslo 5 Róbert Jurečka s tým, že zvyčajne tvoria voliči s preukazmi zhruba tretinu zo všetkých voličov.

12:45
"Priama voľba prezidenta SR je obrovským benefitom demokracie, určite dnes využite svoje volebné právo, pretože ide na nasledujúcich 5 rokov o postavenie dôležitej osoby, ktorá bude reprezentovať náš štát- a teda nás všetkých- doma i vo svete. Ja už mám odvolené aj s malou pomocou- mojím najmladším synom. Hoci ešte nemôže voliť, aj jeho sa týka, kto a ako bude zastávať túto funkciu. Preto poďme voliť aj pre dobro našich detí," napísal na sociálnej sieti minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).


12:41
Niektorí členovia štátnej volebnej komisie išli pozorovať priebeh volieb do volebných miestností. "V súčasnosti je prestávka v rokovaní štátnej komisie, pričom členovia išli voliť, ako aj pozorovať volebné miestnosti. Viem, že sa niektorí zamerali na Petržalku. Je to už na ich osobnom rozhodnutí, kam pôjdu," priblížila Eva Chmelová z ministerstva vnútra.


12:35
Na prvom kole prezidentských volieb sa vo Veľkom Šariši zúčastnili i členovia folklórnej speváckej skupiny Šariske Gavaľire v tradičných ľudových krojoch.

"Zúčastňujeme sa každých volieb, a keď tak ako dnes sme konečne mohli byť spolu všetci, tak radi ideme voliť, lebo to je naša povinnosť. Chodíme takto stále, lebo vždy v sobotu niekde spievame, alebo máme nejaké akcie, tak ideme buď pred akciou, alebo po akcii. Už sme aj volili o pol desiatej, keď sme rýchlo poháňali šoféra, aby nás konečne priviezol na voľby, ale sme to stihli," uviedol jeden z členov Dušan Lukáč.
Na snímke členovia miestneho FS Šarišske gavalire, ktorí prišli odvoliť v krojoch počas 1. kola prezidentských volieb v meste Veľký Šariš, okres Prešov v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR/Milan Kapusta


12:20
Mladá volička Katarína si nemala problém vybrať z trinástich kandidátov.


12:13
Prezident SR by mal fungovať ako prvý občan Slovenskej republiky a mal byť rozumieť potrebám obyvateľov krajiny, zhodujú sa obyvatelia Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. "Mal by byť morálny a ľudský so všetkými vlastnosťami, ktoré k tomu treba. A mal by byť objektívny pre všetkých," uviedla 84-ročná Alžbeta. Na otázku, či je dôležité voliť, odpovedala kladne. "Považujem to za povinnosť každého," doplnila.

12:08
Nový prezident SR bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie, a to najmä z hľadiska zahraničnej politiky. Opatrný a rozhodný však bude musieť by aj v domácich otázkach. Vyhlásil to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý novú hlavu štátu volil spolu s manželkou v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.


12:06
Kandidát na prezidenta Eduard Chmelár už odvolil


12:04
Prezidentské voľby sa konajú na Zemplíne zatiaľ v pokojnom duchu. Pre TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií v Humennom, Michalovciach a Vranove nad Topľou.

V prvej menovanej zaznamenali doteraz len tri telefonáty z okrskov, v druhej jeden a v poslednej žiaden. Otázky sa podľa zapisovateľov týkali bežných informácií, ktoré si chceli komisie buď overiť, alebo doplniť.

11:58
Na bratislavskom Gymnáziu Metodova v sobotu odvolil aj kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin. Ako sám potvrdil, očakáva vysokú volebnú účasť.

"Ja som každý futbalový a stolnotenisový zápas išiel vyhrať. Nikdy som s nikým nekupčil a nepripúšťal som inú alternatívu," uviedol Harabin. Dnešný deň chce podľa svojho vyjadrenia stráviť na roli. "Idem na roľu, zapálim si oheň a budem sa pozerať do ohňa. A budem čítať," dodal.



11:55
V regiónoch Nitrianskeho kraja je zatiaľ prvé kolo prezidentských volieb bez problémov. Ako pre TASR uviedla členka Okresnej volebnej komisie v Leviciach Erika Turčeková, voľby sú pokojné. „Zatiaľ sme nemali hlásené žiadne komplikácie,“ uviedla pre TASR.

11:50
Voliči v krojoch nechýbali ani v obci Martovce v okrese Komárno.
Na snímke členovia miestneho folklórneho súboru odetí v kroji vhadzujú hlasovacie lístky do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb v obci Martovce, okres Komárno, v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR/Milan Drozd


11:45
Policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie verejného poriadku v súvislosti s voľbami prezidenta SR. Posilnené policajné hliadky budú v teréne až do uzatvorenia volebných miestností. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Na poriadok dohliadajú nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. "V teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície, v prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici," doplnila Baloghová.

11:38
Mimoriadne vysoký záujem zúčastniť sa na 1. kole prezidentských volieb mali klienti Zariadenia pre seniorov Zobor v Nitre.

„Seniori z nášho zariadenia sa na túto udalosť tešia, pretože je to pre nich taká povinnosť a zároveň aj spestrenie. Okrem toho majú aj pocit zodpovednosti, takže na voľby chodia radi. Samozrejme, záleží to od toho, či majú v našom zariadení trvalý pobyt. Inak potrebujú voličský preukaz, ktorý už musia vybavovať ich rodinní príslušníci a niekedy sa to nedá,“ uviedla sociálna pracovníčka Anna Krenická.


11:32
Mladý volič Marián si myslí, že voľby sú príležitosť ako rozhodovať o našej budúcnosti.


11:27
Svoje volebné právo využil aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

„Povzbudzujem vás, aby ste využili svoje občianske právo a zúčastnili sa na prezidentských voľbách,“ vyzval veriacich biskup Judák. Podľa jeho slov je osobitnou úlohou kresťanov osvetľovať a usporadúvať všetky časné veci, ktoré sa ich bezprostredne týkajú tak, aby sa vždy diali a zveľaďovali podľa Krista.

11:20
Bývalý prezident Rudolf Schuster volil v Košiciach. "Ja nemôžem vynechať voľby, to je taká sila zvyku v rodine, vidíte, chodíme spolu, tak už to dodržíme do smrti. Kým sa dá, treba ísť príkladom, pokiaľ vás choroba nepremôže," povedal Schuster novinárom.
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster odchádza z volebnej miestnosti počas 1. kola prezidentských volieb v Košiciach, 16. marca 2019.
Foto: TASR/František Iván


11:17
V obci Kysak sú zriadené dva volebné okrsky. Ako pre TASR povedala zapisovateľka volebného okrsku číslo dva Lenka Sokolová, zaevidovaných majú 662 voličov a voľby sú zatiaľ pokojné.

„Doobeda prišlo viac ľudí, pretože chodia do potravín, takže to majú po ceste,“ povedala s tým, že zatiaľ chodili odovzdať svoj hlas prevažne staršie manželské páry. Viacero voličov očakávajú aj okolo 21.00 h. Ako hovorí, samotná účasť je pri každých voľbách iná. Záleží to od druhu volieb, ale aj od počasia.

11:14
V Dubnici museli doplniť volebnú komisiu, počet členov klesol pod päť. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie v Trenčíne Peter Kováčik.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


11:05
Prezident Andrej Kiska verí, že jeho nástupca bude pokračovať v boji za slušné a spravodlivé Slovensko. Povedal to po tom, čo v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v spoločnosti manželky v rodnom Poprade.

„Takto pred piatimi rokmi som tu stál, pýtali ste sa ma, ako sa cítim, uvažovali sme, ako to dopadne. Päť rokov uplynulo a veľa vecí sa v našej krajine zmenilo. Z pohľadu posledných udalostí, ktoré sa udiali, týkajúce sa Bašternáka, zisťovania okolností vraždy novinára Jána Kuciaka, myslím si, že je nesmierne dôležité pokračovať v tomto boji. Volil som osobu, o ktorej som presvedčený, že v tomto boji bude pokračovať,“ skonštatoval Kiska.

10:58
Z Holandska pricestoval odovzdať hlas v prvom kole prezidentských volieb softvérový inžinier Michal Bystrický, ktorý prišiel do volebnej miestnosti v Martine spolu s priateľkou.

"Na Slovensku som týždeň. Sledoval som kampaň a už vopred som bol rozhodnutý, komu odovzdám hlas. Nie je dobré, že sa nedá hlasovať zo zahraničia. Bolo by super, keby sa to zmenilo. Ideálne by bolo, keby sa dalo hlasovať cez internet," povedal po odovzdaní hlasu vo volebnom okrsku číslo 19.
Na snímke voliči pred volebným okrskom v Martine, ktorí prišli zo zahraničia domov kvôli prezidentským voľbám počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


10:48
Súčasný prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas v Poprade.
Na snímke prezident SR Andrej Kiska je v priestore určenom na úpravu hlasovacie lístka v 1. kole prezidentských volieb v Poprade 16. marca 2019.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


10:44
V Bratislave už odvolil aj kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič. „Musím povedať, že to veľmi intenzívne prežívam, predsa len, na prezidenta kandidujete len raz za život,“ povedal Šefčovič. Opätovne vyjadril veľké poďakovanie svojim najbližším za podporu počas kampane, poďakoval sa i svojim priaznivcom, ale tiež všetkým, ktorí počas soboty prídu voliť.
Na snímke kandidát na post prezidenta SR Maroš Šefčovič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky spolu s manželkou Helenou počas 1. kola prezidentských volieb 16. marca 2019 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


10:37
V zariadení pre seniorov v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch volila viac ako polovica obyvateľov. Pre 20 z 38 ubytovaných starších voličov požiadal riaditeľ Martin Cifra okrskovú komisiu priniesť prenosnú volebnú urnu.

Priemerný vek voličov bol 82 rokov, najstaršou bola 98-ročná pani Mária. "Máme aktívnych klientov, naši seniori sa o dianie naozaj stále zaujímajú. Živo debatovali po televíznych diskusiách, aj ja som im vysvetľoval kompetencie prezidenta," povedal Cifra.
Na snímke klientka Zariadenia pre seniorov v obci Moravany nad Váhom vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do prenosnej volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb. V Moravanoch nad Váhom 16. marca 2019.
Foto: TASR/Martin Palkovič


10:28
V krajských mestách na Slovensku si obyvatelia v sobotu nielen vyberajú z kandidátov na prezidenta SR, ale zároveň podpisujú aj petíciu za zákaz hazardu.

"Podpisy zbierame pravidelne, po celý čas, ale pri voľbách je väčšia šanca, väčší potenciál na vyzbieranie väčšieho počtu podpisov. Pomáha tomu zvýšená koncentrácia ľudí, ktorí chodia do volebných miestností," vysvetlila iniciátorka jednej z nich poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Zuzana Rattajová.

10:23
V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave môže z celkového počtu asi 770 obvinených a odsúdených odovzdať v prezidentských voľbách svoj hlas približne 750 oprávnených voličov. Záujem o voľby prejavila asi stovka z nich.

Väzni môžu voliť do prenosnej urny, ktorú do zariadenia priniesli členky okrskovej volebnej komisie. Ako povedala členka komisie Lenka Baginová, z volieb vo väznici strach nemá, pri vstupe museli absolvovať obe členky komisie zvyčajné bezpečnostné formality. „Museli sme preukázať, že nemáme zbrane, odovzdali sme mobilné telefóny,“ doplnila Baginová.

10:18
Členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán pôjdu do terénu v obmedzenom rozsahu. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány.

"Komisia by mala byť schopná kedykoľvek znova zasadnúť. Na to, aby bola uznášaniaschopná, musí byť prítomných 11 členov, čo nás značne obmedzuje v možnostiach výjazdov," uviedol Bárány.
Ilustračná fotografia
Foto: TASR/Erika Ďurčová


10:13
V obci Horný Bar (okres Dunajská Streda) chodia dopoludnia ľudia do volebných miestností priebežne. V obci s vyše 1250 obyvateľmi môžu podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie Natálie Mezeiovej v dvoch volebných obvodoch občania využiť aj voličský preukaz, či možnosť voľby do prenosnej urny.

S jasnou predstavou o kandidátoch volil v obci 53-ročný Jozef. „Myslím si, že zvoliť si hlavu štátu je veľmi dôležité. Preto som sledoval aj diskusné relácie a napokon som si svojho kandidáta vybral,“ doplnil.

10:11
V obci Brežany v okrese Prešov majú v okrskovej volebnej komisii troch členov jednej rodiny. Aj keď sú malou obcou, ľudia majú záujem o veci verejné, uviedla starostka obce Mária Gumanová.

"Záleží to od toho, aké sú voľby. Ak sú komunálne voľby, tak vtedy je dosť vysoká účasť voličov. Pri prezidentských je to kedy ako. Ľudia sa viac zaujímajú o voľby ako v minulosti. Je to podľa mňa politikou, tým, čo ponúkajú jednotlivé strany, kandidáti, ich programy. Prvý raz máme v komisii troch členov z jednej rodiny. Je vecou politickej strany, ak nominuje do komisie svojho člena. Nominovali troch z jednej rodiny, strany o sebe navzájom nevedia," uviedla pre TASR starostka obce Brežany Mária Gumanová.



10:07
Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Dank
o (SNS) už odvolil v mieste svojho bydliska. TASR o tom informoval hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. Danko zároveň vyzýva Slovákov, aby využili svoje ústavné právo a išli voliť aj oni.

10:03
Voľby nového prezidenta v komunite ľudí bez domova sú podľa šéfa Depaul Slovensko chápané veľmi rôznorodo. "Niektorí vravia, že pôjdu voliť, ale je tu veľká skupina, ktorá sa voliť nechystá. Majú na to rôzne dôvody. Buď v mieste, kde sa nachádzajú, nemajú trvalý pobyt a nevybavili si ani hlasovací preukaz, alebo nemajú ani občiansky preukaz, čo je veľmi častý problém. Ten limituje aj tých, ktorí by chceli ísť voliť," povedal pre TASR. Tvrdí, že k volebným urnám pôjde len menšina ľudí bez domova. Oveľa viac je podľa neho takých, ktorí vnímajú prezidentské voľby pasívne.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Jaroslav Novák


9:57
Vo volebnom obvode Žiar nad Hronom sa konajú prezidentské voľby bez problémov. Zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Žiari nad Hronom Helena Najšlová uviedla, že vo všetkých 113 okrskoch tohto volebného obvodu boli otvorené volebné miestnosti načas.

"Zatiaľ sme nemali nahlásené žiadne podnety. Dvaja členovia komisie sú už v teréne, chodia po volebných miestnostiach," priblížila Najšlová.

9:50
V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava boli ráno všetky volebné miestnosti otvorené včas. TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií.

„Zatiaľ je všetko v poriadku, všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. Nemáme doteraz žiadne problémy a dúfame, že to takto zostane aj naďalej,“ uviedla na margo volebného dňa zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Rožňave Miroslava Zdechovanová.

9:43
Svoj hlas vo voľbách už odovzdala aj poslankyňa NR SR Jana Kiššová (SaS).


9:31
"Je to tu! Dnes je významný deň pre celú našu krajinu. Poďme do toho a zvoľme si demokratickú, dôstojnú a čestnú hlavu štátu na ďalších päť rokov. Máme to vo svojich rukách," pozýva na svojom Facebooku k volebným urnám hnutie OĽaNO.


9:23
Hlasovali aj väzni.
Na snímke volič vchádza do priestoru určenom na úpravu hlasovacích lístkov počas 1. kola prezidentských volieb na otvorenom oddelení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR/Jaroslav Novák


9:20
"Pôjdem voliť, pretože mi nie je ľahostajné, kto bude prezidentom. Každý hlas je dôležitý," povedala pre TASR 18-ročná Veronika z obce Horné Srnie v okrese Trenčín. Svoj hlas v sobotu odovzdá aj 20-ročný Miroslav z Bratislavy, ktorý k volebným urnám pristúpi tiež prvýkrát. Pri posledných komunálnych voľbách, ktoré boli na jeseň 2019, voliť nebol, pretože bol odcestovaný. "Považujem to za základné právo, ktoré chcem využiť. Je to spôsob, ako niečo v krajine zmeniť a podieľať sa pritom na výkone moci. O kandidátovi, ktorého pôjdem voliť, som sa dozvedel z internetu, z veľkej časti aj z webových stránok denníkov, ale aj z kampaní kandidátov, od priateľov či z bilbordov," povedal Miroslav.

9:11
Členovia volebnej okrskovej komisie prišli ráno s volebnou urnou aj do nitrianskej fakultnej nemocnice. Záujem voliť prejavili pacienti, ale i zdravotníci, ktorí pre služobné povinnosti strávia volebný deň v nemocnici. „Celkovo prejavilo záujem voliť 25 ľudí,“ uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková.

9:05
V meste Malacky sa vo volebnom okrsku 4 na Základnej umeleckej škole na Záhoráckej ulici začali prezidentské voľby o 7.35 h, teda o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie.

V tomto okrsku sa budú preto sobotné voľby konať až do 22.35 h. Pre TASR to potvrdili z mestského úradu i z Okresnej volebnej komisie Malacky. Prezidentské voľby v ostatných volebných okrskoch v Bratislavskom kraji sa však začali načas a zatiaľ sú bez problémov.

9:01
V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie.

Informáciu o úmrtí predsedu okrskovej volebnej komisie potvrdil TASR aj zapisovateľ okresnej volebnej komisie Lukáš Kvietok s tým, že voľby neboli touto udalosťou ovplyvnené, pretože bol zvolený nový predseda.

8:51
Prezidentské voľby sú pre mnohých mladých ľudí prvou príležitosťou voliť. V obidvoch kolách prezidentských volieb sa chystá voliť aj 18-ročná Eva z Trenčianskej Turnej. "Je to pre mňa ten najľahší spôsob, ako môžem zasiahnuť do politiky, a tým zmeniť náš štát k lepšiemu. Síce sa o politiku nezaujímam, ale teraz pred voľbami som si niečo o potenciálnych prezidentoch prečítala," povedala Eva s tým, že pri rozhodovaní jej pomáhal aj kamarát.

8:45
Viacero obyvateľov bratislavskej Dúbravky hlasovalo v prvých minútach vo volebných miestnostiach štyroch okrskov, ktoré sa nachádzajú v Základnej škole (ZŠ) Pri kríži.

Vôbec prvým voličom, ktorý zamieril k hlasovacej urne, bol Petr Švanda. Mimobratislavský program počas dňa rozhodol o tom, že svoje volebné právo využil hneď na začiatku volebného dňa. "Voliť chodievam pravidelne, považujem to za právo, ale istým spôsobom aj povinnosť. Tí, ktorí nechodia voliť, by potom nemali nadávať na výsledky,“ uviedol. Od novej osoby na poste prezidenta očakáva, že spojí spoločnosť. "Mal by spájať a byť prezidentom všetkých občanov Slovenska," zdôraznil.

Na snímke Peter Švanda, prvý volič v jednom z 31 okrskov v bratislavskej Dúbravke, vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb v sobotu 16. marca 2019.
Foto: TASR/Erik Mader


8:39
V Bratislave volila i majsterka sveta vo freestyle L. Kevická. Pred cestou do Českej republiky stihla odvoliť v bratislavskej Dúbravke. "Keďže mám právo voliť, vždy, ak je na to možnosť, ho využívam," povedala pre TASR.

Svetová šampiónka si želá, aby nový človek na prezidentskom poste bol skutočne dobrým reprezentantom krajiny. „Aby sa na neho ľudia mohli spoľahnúť, aby zastupoval správne záujem Slovenska a ľudia sa za neho nemuseli hanbiť,“ zdôraznila.

Na snímke majsterka sveta vo freestyle Lucia Kevická vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb v bratislavskej Dúbravke 16. marca 2019.
Foto: TASR/Erik Mader


8:29
Voľby prezidenta SR v Lučeneckom okrese sú zatiaľ bez problémov a všetky volebné miestnosti boli otvorené včas. TASR to potvrdil Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár.

Zatiaľ je všetko v poriadku. Všetkých 133 okrskov je otvorených a voľby sa už konajú všade,“ priblížil Morháč.

Na snímke členovia volebnej komisie kontrolujú totožnosť voličov počas 1. kola prezidentských volieb, 16. marca 2019 v Ilave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


8:26
V prvom i druhom kole tohtoročných prezidentských volieb môže v meste Banská Bystrica voliť 64.282 oprávnených voličov. K dispozícii majú 77 volebných miestností v 35 budovách na celom území mesta i v jeho okrajových častiach.

"Občania, ktorí nebudú môcť navštíviť svoju volebnú miestnosť a dali si vystaviť hlasovací preukaz, môžu hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Hlasovacie preukazy sme im vystavovali ešte aj v piatok (15. 3.) dopoludnia," konštatovala Dominika Smoleňová z banskobystrického magistrátu. O hlasovací preukaz do piatka 11.00 h požiadalo 1909 občanov na prvé kolo volieb a 1767 občanov na druhé kolo.

8:23
Starší občania Lendaku zvyknú voliť hneď po omši a v krojoch. „Ja chodím stále hneď z kostola, už som tak zvyknutá a vždy v kroji, samozrejme,“ povedala Mária Halčinová, ktorú pri voľbe zdobil bežný pracovný kroj z Lendaku. Svoj hlas odovzdala na obecnom úrade hneď ráno aj 83-ročná Mária Neupauerová, sprevádzal ju syn. „Kroj nosíme odmalička, každý deň, a na voľby by to nemalo byť iné. Pre nás je to odev ako každý iný,“ skonštatovala.

Na snímke člen okrskovej volebnej komisie odovzdáva hlasovací lístok voličke v kroji počas 1. kola volieb prezidentských volieb v podtatranskej obci Lendak, okres Kežmarok 16. marca 2019.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


8:16
Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali v sobotu ráno problémy pri otvorení volebných miestností na prvé kolo volieb prezidenta SR.

Vo volebnom obvode Žilina si môžu voliči vybrať prezidentského kandidáta v 218 volebných okrskoch, v obvode Čadca v 77, v obvode Martin v 139, v obvode Liptovský Mikuláš v 96, vo volebnom obvode Ružomberok v 58, vo volebnom obvode Dolný Kubín v 41 a vo volebnom obvode Námestovo v 77 volebných okrskoch.

8:11
Voľby prezidenta sa v sobotu konajú aj v obci Slančík, ktorá je jednou z najmenších obcí okresu Košice-okolie. Volebná miestnosť je v budove bývalej materskej školy. "Voľby sa začali bez problémov presne o 7. hodine, oprávnených voličov máme zapísaných 172. Zatiaľ sme nemali žiadosti o voľby s prenosnou volebnou schránkou," uviedla pre TASR podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Dita Stašová. Počas prvej hodiny neprišiel voliť nikto.

8:06
V obci Lúčka v okrese Sabinov sa začalo voliť o hodinu skôr. Otvorenie volebných miestností o 6.00 h v tejto obci potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Hlasovať sa dá do 22.00 h.

8:02
V polovici tohto mesiaca sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádzalo 10.490 väznených osôb, z ktorých má 10.215 právo voliť prezidenta SR. Na rozdiel od iných typov volieb - komunálnych či volieb do europarlamentu - sa v prezidentských voľbách očakáva vyššia účasť. Súvisí to s očakávaním udelenia prezidentskej amnestie.

7:58
Prví voliči v Ilave.


7:53
Bez problémov a načas sa začali voľby v druhom najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku Dúžavskej ceste v Rimavskej Sobote. TASR o tom informoval predseda okrskovej volebnej komisie Juraj Suja, podľa ktorého pri otvorení miestnosti nečakal žiadny volič a nikto neprišiel ani počas prvej polhodiny.

7:49
Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR viac ako 17.500 mladých ľudí.

7:45
Voliť prezidenta SR priamo v nemocnici budú môcť aj pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). "Na voľby prezidenta SR 2019 je pripravená aj naša nemocnica. V tento deň bude pacientom umožnené voliť priamo do prenosnej volebnej urny. V prípade záujmu voliť je potrebné informovať personál oddelenia či kliniky, ktorý má kontakty na členov volebnej komisie príslušného okrsku a vedia ich o tomto upovedomiť," vysvetlila hovorkyňa UNB Eva Kliská.
Ilustračná snímka
Foto: TASR - Pavol Zachar


7:41
Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. Na to, aby bol prezident zvolený už v prvom kole, musel by jeden z kandidátov získať nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov. Pokiaľ sa tak nestane, bude sa konať druhé kolo. Plánované je na 30. marca.

7:34
Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené verejnosti a odpovedajú im tam na otázky týkajúce sa volieb. Výsledky volieb sa budú zverejňovať na webstránke www.volbysr.sk.

Na snímke členovia volebnej komisie kontrolujú totožnosť voličov počas 1. kola prezidentských volieb, 16. marca 2019 v Ilave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:26
Kým si vyberiete spomedzi kandidátov svojho prezidenta, pripomeňte si, ako prebiehali minulé prezidentské voľby a kto úrad doteraz zastával. TASR prinieslo priebeh a výsledky doterajších volieb prezidenta.

7:20
Pri vypĺňaní hlasovacieho lístka vo voľbách prezidenta SR si treba dávať pozor a označiť len jedného kandidáta. Ak totiž volič zakrúžkuje poradové číslo viacerých kandidátov, hlasovací lístok bude neplatný.

Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 1. kola prezidentských volieb, 16. marca 2019 v Ilave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:13
Pozor si treba dávať na to, koho krúžkujeme. Na hlasovacom lístku bude 15 mien, teda toľko, koľko kandidátov sa prihlásilo pôvodne. Medzičasom už ale dvaja (Robert Mistrík a József Menyhárt) z prezidentského boja odstúpili. "V priestoroch, kde sa uskutočňuje samotné hlasovanie, bude táto skutočnosť oznámená," uvádza ministerstvo vnútra. O palác sa teda uchádza 13 kandidátov.

Predseda okrskovej volebnej komisie razítkuje volebnú schránku pred začiatkom 1. kola prezidentských volieb, 16. marca 2019 v Ilave.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


7:05
Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

7:00
Volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili. V prvom kole si volíme prezidenta SR.


V abecednom poradí kandidujú:
Béla Bugár,
Zuzana Čaputová,
Martin Daňo,
Štefan Harabin,
Eduard Chmelár,
Marian Kotleba,
Milan Krajniak,
František Mikloško,
Maroš Šefčovič,
Róbert Švec,
Bohumila Tauchmannová,
Juraj Zábojník,
Ivan Zuzula.


Foto: TASR