Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

M. Šimečka: Komunikácia s možnou štvorkoalíciou pokračuje

Na archívnej snímke predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Veľký posun sa podľa šéfa PS podaril aj v rokovaniach s KDH.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka naďalej komunikuje na všetkých úrovniach s predstaviteľmi strán, ktoré by mohli zložiť štvorkoalíciu. Potvrdil to v utorkovom vyjadrení. Všetko podľa neho aktuálne stojí na strane Hlas-SD, ktorá sa má vyjadriť k ponuke progresívcov.

"(Peter Pellegrini) má verejnú ponuku stať sa premiérom. Dostal ponuku, ktorá by stranu Hlas v budúcej vláde postavila na roveň PS, počtom aj silou ministerstiev. Tlmočili sme mu dokonca aj ochotu rokovať o obsadení ministerstva vnútra, napríklad o scenári, že post by obsadila iná koaličná strana ako PS a Hlas, alebo niektorá z nezávislých osobností, na ktorej by bola v štvorkoalícii zhoda," priblížil Šimečka. Ak by bola otázka obsadenia ministerstva vnútra problematická, Šimečka je podľa vlastných slov pripravený o tom s Pellegrinim rokovať. Bude rád, ak sa s Pellegrinim k téme rezortu vnútra stretnú a porozprávajú.

Pellegrini podľa lídra PS prisľúbil reakciu na ponuku. Ako poznamenal líder PS, zostáva veriť, že predošlé rozhovory myslel líder Hlasu úprimne a využije čas, aby rokoval aj s predstaviteľmi štvorkoalície.

Veľký posun sa podľa šéfa PS podaril aj v rokovaniach s KDH. "Som si istý, že s KDH by sme sa vedeli dohodnúť a boli by sme stabilnou súčasťou možnej štvorkoalície. Aj včera sme mali s pánom Majerským konštruktívne stretnutie, z ktorého bola jasná ochota ďalej rokovať aj s Petrom Pellegrinim," doplnil. Šimečka by si vedel predstaviť stabilitu vlády aj s KDH, a to na základe rokovaní s predsedom hnutia Milanom Majerským. Vedeli by podľa neho garantovať, že potenciálna štvorkoalícia by na hodnotovo-etických otázkach nestroskotala. "Som presvedčený, že by sme vedeli nájsť nejaké porozumenie," podotkol.

V prípade, že bude PS v opozícii, bude tam tvrdo hájiť demokratické hodnoty, prozápadnú orientáciu a právny štát.

Poverenie na zostavenie vlády má predseda víťaznej strany vo voľbách Smer-SD Robert Fico. Podľa doterajších informácií, rokuje najmä s Hlasom a SNS. Predsedníctvo KDH spoločnú vládu so Smerom odmietlo, o téme má rokovať ešte Rada KDH. Neformálne rokovania vedie aj PS. Vytvoriť by chcelo štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS.