Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V nedeľu nasneží aj na západe Slovenska: Pozor na snehové jazyky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výstraha platí pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj a okresy Myjava a Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji.

Bratislava 20. januára (TASR) - Na západe Slovenska sa môžu v noci a v nedeľu dopoludnia tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

Pozor by si mali dávať najmä vodiči. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," pripomínajú hydrometeorológovia.

Zhoršená situácia, ktorá predstavuje potenciálne riziko pre dopravu, bude v nedeľu od 04.00 h do 10.00 h.
Foto: www.shmu.sk


Upozornenia pre vodičov zverejnila aj Slovenská správa ciest (SSC). "V oblasti Vlčkovce, Zálužia, Dedova jama, Čataj, Zavar, Zeleneč a Piešťany - Koslavce je silné sneženie s dohľadnosťou do 100 m," informujú na webe.

Na ceste II/531 v okrese Revúca je nutné použiť snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 t. Na ceste III/584 Srdiečko - Bystrá je to povinné pre všetku dopravu. "Horský priechod Šútovce (cesta III/1774) je uzatvorený pre vozidlá nad 10 m dĺžky," dopĺňajú cestári.

Pokiaľ ide o diaľnice a rýchlostné cesty, tie sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy. Povrch ich vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov.

Prevažne mokrý je aj povrch vozoviek na horských priechodoch. Vrstva kašovitého, utlačeného alebo čerstvého snehu do troch centimetrov je na priechodoch Vrchslatina, Dobšiná, Veľké Pole, Huty, Cukmantel, Vernár, Havran, Súľová, Látky - Prašivá, Makov, Biela Hora, Fačkov a Čertovica. O pár centimetrov viac snehu je na priechode Herlianske Sedlo. "Na horskom priechode Zbojská je miestami zľadovatený sneh do troch centimetrov," dodávajú cestári.