Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Šefčovič a Hogan zložia dodatočne prísahu pred členmi Súdneho dvora EÚ

Na archívnej snímke slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Andrej Galica

Šefčovič ako jeden z podpredsedov exekutívy EÚ bol poverený zastupovať túto inštitúciu na otvorení januárového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Brusel/Luxemburg 13. januára (TASR) - Dvaja eurokomisári v pondelok poobede chýbali pri slávnostnom skladaní oficiálnej prísahy pred sudcami Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu - podpredseda pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič a írsky eurokomisár zodpovedný za obchodnú politiku EÚ Phil Hogan.

Šefčovič ako jeden z podpredsedov exekutívy EÚ bol poverený zastupovať túto inštitúciu na otvorení januárového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, ktoré sa časovo prekrývalo so skladaním prísahy v Luxemburgu. Komisár Hogan mal tiež neodkladné pracovné povinnosti. Obaja zložia prísahu na pôde Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu dodatočne.

Hoci zmluvy o fungovaní EÚ nestanovujú konkrétne spôsoby zloženia slávnostnej prísahy, eurokomisia vždy pripisovala veľký význam tomu, aby jej členovia sľuby skladali pred Súdnym dvorom Európskym únie.

Slávnostný sľub zložený predsedníčkou EK a členmi výkonnej inštitúcie EÚ znie nasledovne:

"Pri príležitosti môjho vymenovania za člena Európskej komisie Európskou radou, po schválení hlasovaním Európskeho parlamentu sa slávnostne zaväzujem: že pri plnení všetkých svojich povinností budem rešpektovať Zmluvy a Chartu základných práv Európskej únie, že pri plnení svojich úloh budem konať úplne nezávisle a vo všeobecnom záujme Únie, že pri vykonávaní svojich funkcií nebudem požadovať ani prijímať pokyny od žiadnej vlády alebo inej inštitúcie, orgánu, úradu alebo agentúry, že sa zdržím akéhokoľvek konania nezlučiteľného s mojou funkciou alebo s plnením mojich úloh. Beriem na vedomie povinnosť stanovenú Zmluvou o fungovaní Európskej únie, podľa ktorej sa každý členský štát zaväzuje rešpektovať túto zásadu a nepokúšať sa ovplyvňovať členov komisie pri plnení ich úloh. Navyše sa zaväzujem dodržiavať počas svojho funkčného obdobia aj po jeho skončení povinnosti vyplývajúce z mojej funkcie, najmä povinnosť konať čestne a zdržanlivo pri prijímaní určitých funkcií alebo výhod po skončení funkčného obdobia."

Všetci eurokomisári slávnostný sľub skladajú vo svojej rodnej reči.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)