Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SDKÚ chce posilniť nezávislosť bezpečnostných zložiek od politikov

Lucia Žitňanská Foto: TASR

Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská zdôraznila, že normálne fungujúci štát musí mať normálne fungujúcu políciu, prokuratúru, súdnictvo aj spravodajské služby.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Strana SDKÚ-DS pripravuje návrhy, ktorými chce posilniť nezávislosť bezpečnostných zložiek od politikov a tiež posilniť kontrolu týchto zložiek. Svoje predstavy sa pokúsi dostať aj do vládneho návrhu zákona o spravodajských službách.

"Budeme tlačiť na to, aby sa medzi spravodajskými službami jasne rozdelili úlohy a nástroje, kompetencie, ktoré budú mať k dispozícii. Naše návrhy budú smerovať napríklad k tomu, aby sa vojenské spravodajstvo venovalo výlučne pôsobeniu našich ozbrojených síl a ich spravodajskej ochrane," priblížil dnes v parlamente poslanec SDKÚ-DS Martin Fedor.

Strana pripravuje návrhy na zabezpečenie politickej nezávislosti vedenia polície. "Aby skončili personálne zemetrasenia po každých parlamentných voľbách, perzekúcie, presuny. Aby bola polícia silná a nezávislá voči akejkoľvek kriminalite," zdôraznil poslanec.

Bezpečnostné zložky majú mať podľa neho aj účinnú efektívnu kontrolu. SDKÚ-DS pripravuje návrh fungovania nezávislej inštitúcie nad ozbrojenými zložkami. "Aby pochybenia a sťažnosti občanov neriešili tí, ktorých sa to týka a ktorí pochybili. Aby sme mali ako občania záruky, že polícia koná aktívne, nezávisle a v súlade so zákonom," vysvetlil Fedor.

Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská zdôraznila, že normálne fungujúci štát musí mať normálne fungujúcu políciu, prokuratúru, súdnictvo aj spravodajské služby. "Nemôže dochádzať k zneužívaniu a štát má povinnosť urobiť všetko pre to, aby zložky fungovali efektívne a aby nemohlo dochádzať k zneužívaniu," zdôraznila.

O svojich zámeroch poslanci informovali po tom, ako im v parlamente neprešla novela zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP. Podľa Žitňanskej vládni poslanci Smeru-SD nepodporili lepšiu kontrolu odpočúvaní, lebo sa asi neboja, že ich budú odpočúvať ich vlastní.

Martin Fedor doplnil, že hoci plénum dnes novelu odmietlo, SDKÚ-DS bude pokračovať v predkladaní reformných návrhov. "Aj silové zložky potrebujú výrazné reformy," vyhlásil. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na odmietnutie novely vyhlásil, že parlament sa dnes nepostavil za obete nelegálneho odpočúvania.