Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SAV má dostať od štátu opäť menej peňazí, jej šéf je z toho nešťastný

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dostať by celkovo mala 57,5 milióna eur. Ide tak o takmer 2,6-percentný pokles oproti rozpočtu na rok 2012.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Štát plánuje dať Slovenskej akadémii vied (SAV) na budúci rok o 1,53 milióna eur menej, ako jej bolo pridelené na tento rok. Dostať by celkovo mala 57,5 milióna eur. Ide tak o takmer 2,6-percentný pokles oproti rozpočtu na rok 2012. Predpokladá to návrh štátneho rozpočtu verejnej správy na roky 2013-2015, ktorý v stredu (15.8.) zverejnilo ministerstvo financií (MF).

"Sme nešťastní a dúfam, že sa to zmení," povedal pre TASR predseda SAV Jaromír Pastorek s tým, že s ministerstvom financií chce ešte rokovať. "Každý uzná, že je nejaká inflácia a my ideme od roku 2010 každým rokom s rozpočtom dole. Všetko má nejaké hranice," doplnil. V roku 2010 dostala akadémia od štátu asi o 20 miliónov viac, ako je rozpočet na budúci rok. Rozpočet, ktorý akadémia dostáva od štátu, jej podľa Pastoreka ledva vystačí na prežitie. "Nemôžeme hovoriť o podpore vedy a výskumu," podčiarkol. Na nízky počet prostriedkov z rozpočtu upozornil tento týždeň na tlačovej konferencii aj riaditeľ Chemického ústavu SAV Miroslav Koóš. "Ústavy SAV dostávajú na bežnú prevádzku tak málo peňazí zo štátneho rozpočtu, že keby sme nezískali peniaze z grantov, tak ten ústav môžeme zavrieť," povedal.

SAV sa prostredníctvom svojich 48 rozpočtových organizácií a 21 príspevkových venuje základnému a aplikovaného výskumu. "Na realizáciu výskumných úloh v roku 2013 kapitola rozpísala celkové výdavky v sume 54,2 milióna eur, čo je oproti schválenému rozpočtu roku 2012 menej o 1,64 milióna eur, t. j. o 2,95 percenta," uviedlo MF v materiáli.

Okrem toho akadémia vychováva doktorandov. Zo svojho rozpočtu hradí nielen štipendiá, ale aj náklady spojené s vedeckou činnosťou. "Na rok 2013 SAV rozpísala výdavky na tretí stupeň vysokoškolského vzdelávania v sume 3,30 milióna eur, čo predstavuje nárast oproti schválenému rozpočtu roku 2012 o 117.000 eur," napísal rezort financií v návrhu rozpočtu.