Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SAV: Inštitúcie podpísali listinu pre Európsky slnečný ďalekohľad

SAV. Foto: TASR/Michal Svítok

Astronomický ústav SAV je do projektu EST zapojený už od roku 2008.

Bratislava 26. júla (TASR) - Výskumné inštitúcie zo siedmich európskych krajín podpísali zakladaciu listinu pre výstavbu Európskeho slnečného ďalekohľadu (EST), ktorý sa stane najväčším optickým zariadením na výskum Slnka v Európe. Medzi zakladajúcimi členmi je aj Slovensko, zastúpené Astronomickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorá o tom informuje na svojom webe.

EST bude mať primárne zrkadlo s priemerom 4,2 metra a poskytne astronómom bezkonkurenčný nástroj na pozorovanie Slnka. Jeho konštrukcia je naplánovaná v observatóriu na ostrove La Palma v Španielsku, ktorý je známy ako výborné miesto pre astronomické pozorovania.

Astronomický ústav SAV je do projektu EST zapojený už od roku 2008. "Plné členstvo dáva zúčastneným inštitúciám rozhodovaciu právomoc o všetkých budúcich vedeckých, technologických a priemyselných aspektoch projektu," priblížil riaditeľ Astronomického ústavu SAV Peter Gömöry. Okrem Slovenska sa na jeho vzniku podieľa Česká republika, Nemecko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Spojené kráľovstvo.

Projekt bol zaradený do Plánu európskeho strategického fóra o výskumných infraštruktúrach v roku 2016, čím sa stal strategickou výskumnou infraštruktúrou pre Európu. Cieľom tohto projektu je zlepšiť chápanie Slnka prostredníctvom pozorovaní jeho magnetických polí v bezprecedentných detailoch.