Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS víta reformu ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne MZ SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Nová koncepcia, ktorú predstavila ministerka s premiérom, počíta so zmenami v slovenských nemocniciach v priebehu najbližších 12 rokov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Opozičná SaS víta koncepciu rozvoja ústavnej, teda lôžkovej starostlivosti, ktorú v piatok predstavili ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Vníma ju pozitívne, keďže navrhuje podobné opatrenia.

"Väčšina opatrení je akoby vytrhnutá z našej reformy," uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Cigániková na piatkovej tlačovej konferencii. Liberáli ocenili zámer rozdeliť nemocnice do troch typov. "Je dobré, keď sa urobí poriadok a špecializuje sa zdravotná starostlivosť. Je dobré, ak budú výkony centralizované v určitých skupinách. Toto delenie nie je zlá myšlienka," poznamenala.

Cigániková zdôrazňuje tiež potrebu určiť, na čo má pacient nárok. Liberálom chýba v reforme odpoveď na to, čo bude so zadlženými nemocnicami. Reprofiláciu lôžok na liečebne dlhodobo chorých nepovažujú za zlé riešenie, ale zdá sa im drahé. Reforma z dielne SaS v tejto oblasti počíta so zazmluvnením agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a sestier v teréne.


Nová koncepcia, ktorú predstavila ministerka s premiérom, počíta so zmenami v slovenských nemocniciach v priebehu najbližších 12 rokov. Zmeny by mali znížiť dobu hospitalizácie, týkať sa majú aj počtu lôžok, upraviť by sa mali počty výkonov a posilniť by sa mohla domáca starostlivosť o pacientov.

Nemocnice by sa mali rozdeliť do troch typov. V nemocnici prvého typu by bola poskytovaná všeobecná zdravotná starostlivosť, nemocnice druhého typu by boli špecializované a vysokošpecializované by boli nemocnice tretieho typu, kde by sa robili napríklad kardiozákroky, vysvetlila ministerka.