Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Pacienti si zaplatia za vyšetrenie, na ktoré sa objednajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poplatok bude vo výške maximálne 30 eur.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Pacienti si od nového roka zaplatia za vyšetrenie, na ktoré sa objednajú. Poplatok bude vo výške maximálne 30 eur. Upozorňuje na to opozičná SaS.

Pacient takto podľa poslancov NRSR Jany Cigánikovej a Eugena Jurzycu zaplatí za vyšetrenie dvakrát. "Raz do zdravotnej poisťovne, druhýkrát priamo," dodali.

Zdôrazňujú, že sa spoplatňuje primárna zdravotná starostlivosť. "Pacienti majú platiť za liečbu prioritných diagnóz, to tu nikdy nebolo," vyhlásil Jurzyca.

Cigániková žiada zmenu. Zdravotná starostlivosť má byť podľa nej plne hradená zo zdravotného poistenia a chce ponechať možnosť pacientovi objednať sa na termín, ale platiť by sa malo maximálne 10 eur.

"Ministerstvo zdravotníctva odmieta zavádzanie poplatkov počas ordinačných hodín a pacientom garantuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť z verejného zdravotného poistenia," reagoval rezort zdravotníctva.

Podľa zákona budú môcť lekári dobrovoľne zaviesť doplnkové ordinačné hodiny v ambulanciách. Tie by mali byť mimo bežných ordinačných hodín. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Zmenu prijal parlament ešte vlani, neskôr posúval účinnosť tohto opatrenia na január 2019.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) dodáva, že doplnkové ordinačné hodiny budú len v obmedzenom rozsahu tak, aby zostalo garantované bezplatné poskytovanie zdravotnej starostlivosti. "Aj naďalej platí, že podmieňovanie zdravotnej starostlivosti či ošetrenia poplatkom, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia, považujeme za nesprávne," uviedla ministerka.

Tieto hodiny by nemali obmedziť pacientov, ktorí čakajú na vyšetrenie v klasických ordinačných hodinách. "Chceme dať možnosť ekonomicky aktívnym ľuďom a zároveň nedopustíme, aby akýmkoľvek spôsobom bola znižovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí nemajú záujem si priplácať za jej poskytovanie,“ vysvetlila Kalavská.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň zdôrazňuje, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia aj naďalej zostáva bez poplatku a pacient v žiadnom prípade neplatí v ambulancii ani cent. Dodáva, že suma 30 eur je maximum, čo ale neznamená, že pacient bude toľko platiť. Suma má závisieť od typu vyšetrenia. "V priemere sa cena za vyšetrenie pohybuje v sume sedem až desať eur," uviedlo ministerstvo.

Opatrenie ocenila aj prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová aj prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Hovoria o lepšom manažmente pacienta.