Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS odmieta snahu zaviesť právo na odpoveď pre verejných činiteľov

Na archívnej snímke Renáta Kaščáková. Foto: TASR/Michal Svítok

O opätovnom zavedení tohto nástroja hovoril predseda Smeru-SD Robert Fico na straníckom sneme v Trenčíne.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Opozičná SaS odmieta snahu Smeru-SD opätovne zaviesť právo na odpoveď pre verejných činiteľov. O opätovnom zavedení tohto nástroja hovoril predseda Smeru-SD Robert Fico na straníckom sneme v Trenčíne.

"Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol Fico. Dodal, že právo na odpoveď už zavedené bolo, ale za vlády Ivety Radičovej ho ponechali len fyzickým osobám, verejní činitelia ho nemajú.

Poslankyňa SaS Renáta Kaščáková na takéto opatrenie nevidí dôvod. "Politici majú množstvo iných možností, ako reagovať na niečo, čo sa dozvedia z tlače – napríklad tlačovými konferenciami, ktoré zvolávajú. Nemyslím si preto, že by malo byť právo na odpoveď zavedené až tak prísne do zákona," zdôraznila.

Ak by sa vrátilo pôvodné znenie práva na odpoveď pre verejných činiteľov, mohlo by to podľa Kaščákovej znamenať aj obmedzenie ústavného práva občanov na slobodné šírenie a príjem informácií a práva na slobodu prejavu.