Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SaS neuspela so sériou návrhov, moratórium na prieskumy zostáva

Ilustračné foto Foto: TASR

Plénum odmietlo aj novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti, ktorou navrhovala SaS zaviesť sadu opatrení v exekučnej oblasti v prospech exekuovaných osôb.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Dvojtýždňový zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov pred voľbami zostáva. Parlament totiž odmietol novelu zákona o volebnej kampani, ktorú predložila SaS. Existujúci zákaz považujú liberáli za neopodstatnený. "Ide o neprimeraný a protiústavný zásah do slobody šírenia informácií. Preto sa navrhuje príslušný zákaz obmedziť iba na samotný deň volieb," uviedli.

Plénum odmietlo aj novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok), ktorou navrhovala SaS zaviesť sadu opatrení v exekučnej oblasti v prospech exekuovaných osôb bez toho, aby došlo k tzv. exekučnej amnestii.

Liberáli neuspeli ani so zmenou zákona o obecnom zriadení, kde navrhovali viacero úprav. Napríklad zverejňovanie nielen návrhu programu zastupiteľstva, ale aj navrhovaných uznesení a materiálov či poslaneckých návrhov uznesení. Tiež chceli, okrem iného, aby sa do programu zastupiteľstva zaraďovali body schválené zastupiteľstvom alebo navrhnuté poslancami a komisiami.

SaS navrhovala zmeniť aj zákon o verejných kultúrnych podujatiach. Ten súčasný totiž podľa nich nedostatočne chráni práva a právom chránené záujmy ľudí a firiem pri organizovaní takýchto podujatí. Problém liberáli videli v neexistencii explicitne stanovených lehôt pre rozhodovanie obce o zákaze verejného kultúrneho podujatia a pre rozhodnutie o opravnom prostriedku. Novela riešila práve tieto lehoty.