Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

SaS sa na rokovaní s premiérom Ficom nezúčastní

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Fico v stredu (3.4.) ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí majú byť blízki opozícii.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Opozičná SaS sa nezúčastní na avizovanom rokovaní s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). V jeho úmysle totiž nevidí "ani štipku dobrej vôle" riešiť problém s voľbou generálneho prokurátora a predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR spôsobom, ktorý bude zodpovedať litere zákona i demokratickým zvyklostiam. SaS to uviedla vo svojom dnešnom stanovisku.

"Naopak, vidíme v ňom len ďalšiu perfídnosť, aby Smer v konečnom dôsledku ovládol Generálnu prokuratúru i NKÚ. Robert Fico svojou nekorektnou požiadavkou, aby šéfa Najvyššieho kontrolného úradu volili do nohy všetci poslanci opozície, násilne spája samostatné strany do akéhosi opozičného šíku, aby ich následne rozbil návrhmi, z ktorých vytŕča akurát tak jeho neúprimnosť a podlosť," uviedla strana SaS. Dodala, že z tohto "Ficovho divadla" majú opozičné strany vyjsť buď ako kolaboranti so Smerom, alebo rozhádané stádo, a SaS ho nebude hrať. "Ak chce Smer diskutovať, nech diskutuje na parlamentnej pôde. Na tej pôde, kde spravidla všetkých okolo seba len valcuje," uzavrela SaS.

Robert Fico v stredu (3.4.) ponúkol opozícii mená troch možných kandidátov na post šéfa NKÚ, ktorí majú byť blízki opozícii. Navrhol bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha, expredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Bélu Angyala a niekdajšieho riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka. "Mal by to byť kandidát, ktorý by mal prísť z niektorej zo štandardných opozičných politických strán. Hovorím o KDH, SDKÚ, Moste-Híd," povedal premiér. Parlament sa pokúsil zvoliť predsedu NKÚ už štyrikrát. Premiér Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.