Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

SaS chystá trestné oznámenie, nesúhlasia so stavbou továrne na vakcíny

Na snímke vľavo predseda SaS Richard Sulík a vpravo stranícky kolega Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Liberáli pripravujú trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Bratislava 20. júna (TASR) - Strana SaS chce zastaviť výstavbu továrne na výrobu protichrípkových vakcín pri Malackách, ktorá je podľa liberálov nelegálna.

Strana zvažuje žiadosť o predbežné opatrenie a v snahe zastaviť stavbu podá aj podnet na prokuratúru v súvislosti s nezákonne vydaným stavebným povolením. Liberáli tiež pripravujú trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

"Naším cieľom je to, aby bola stavba zastavená, aby prebehlo posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), aby mali dotknutí občania Malaciek právo sa vyjadriť. A v prípade, že EIA dopadne kladne a príslušné orgány vydajú platné stavebné povolenie, nie v rozpore so zákonom, tak nevidím dôvod, aby fabrika stála. Hocikde," povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente Ľubomír Galko.

Poslanec SaS zároveň vyhlásil, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) si zakrýva oči pred úmyselným porušovaním zákona zo strany bývalého vedenia Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR), Obvodného úradu životného prostredia a Stavebného úradu v Malackách. Tieto inštitúcie sú podľa SaS zodpovedné za nelegálnu stavbu.

"Ministerstvo životného prostredia už v roku 2002 vydalo stanovisko k priemyselnému a technologickému parku Záhorie, v ktorom sa hovorí: 'Každá prevádzka, ktorá sa bude v priemyselnom parku umiestňovať a ktorá bude spĺňať kritériá podľa zákona, bude musieť byť pred jej povolením podľa osobitných predpisov podrobená posudzovaniu vplyvov na životné prostredie'," uviedol Galko. Pripomenul, že posudzovanie vplyvov sa nekonalo, čo je jeden z troch problémov stavby.

Okrem toho, že neprebehla EIA, je problém podľa Galka aj to, že bol pozemok príliš drahý. "Preplatilo sa viac ako 450.000 eur," upozornil. Tretím problémom je, ako tvrdí, fakt, že nebolo vydané platné stavebné povolenie. "O zmenu stavebného povolenia, o zmenu účelu využitia stavby bolo požiadané a schválené opäť bez EIA, teda protiprávne, až v priebehu výstavby," zdôraznil.

Galko už nedávno avizoval, že SaS podnikne v súvislosti s nelegálnou stavbou kroky. Pre dnešnú tlačovú konferenciu sa rozhodol aj kvôli informáciám, že práce na výstavbe továrne budú ďalej pokračovať a SŠHR bude hľadať riešenia dvoch zásadných otázok - kto bude prevádzkovateľom tohto zariadenia a čo ďalej s EIA, ktoré nebolo v minulosti urobené. Pripomenul, že premiér Robert Fico (Smer-SD) pritom ešte začiatkom júna naznačil, že existuje možnosť prerušiť výstavbu továrne na výrobu vakcín v Malackách.

Tu bude player