Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS chce spojiť hlasovanie o stratifikácii s vyslovením dôvery vláde

Jana Cigániková, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Predloženie reformy nemocníc formou ústavného zákona, ktoré v utorok po stretnutí s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom ohlásila Kalavská, označila Cigániková ako politickú zbabelosť.

Bratislava 17. júla (TASR) – Opozičná strana SaS chce, aby hlasovanie o jednej z najväčších reforiem slovenských nemocníc, čiže o tzv. stratifikácii, bolo spojené s vyslovením dôvery vláde. Na to, aby projekt prešiel cez poslancov Národnej rady (NR) SR formou ústavného zákona, bude potrebných minimálne 90 hlasov. Reformu však v prvom čítaní SaS podporí.

"Ak je ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) naozaj presvedčená o jej perfektnej pripravenosti, a to na takej úrovni, že znesie aj formu ústavného zákona, nech vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) v zmysle článku 114 Ústavy SR spojí hlasovanie o prijatí tohto zákona s hlasovaním o dôvere vláde," uviedla členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS) s dôvetkom, že túto nevyhnutnú reformu v prvom čítaní podporia.

Predloženie reformy nemocníc formou ústavného zákona, ktoré v utorok po stretnutí s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom ohlásila Kalavská, označila Cigániková ako "politickú zbabelosť". "Je to zároveň aj nezodpovednosť voči občanom, pretože na každú zmenu či opravu zákona bude potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny poslancov. Každému musí byť pritom jasné, že stratifikácia nemocníc je zložitý proces zo všetkých strán," zdôvodnila.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa Kalavská nechala Ficom zmanipulovať. Podľa Sulíka totiž predseda strany Smer-SD žiadnu reformu nemocníc nechce, pretože si "dobre uvedomuje jej politické riziká".

O tom, že šéfka rezortu zdravotníctva predloží návrh reformy nemocníc formou ústavného zákona, informovala v utorok (16. 7.). Zdôvodnila to tým, že chce nájsť podporu takejto zmeny naprieč politickým spektrom.

Stratifikáciu predloží Kalavská vláde na rokovanie na jej najbližšom stretnutí 21. augusta. Vyzvala koaličné aj opozičné strany, aby sa dohodli na podpore jednej z najväčších reforiem slovenského zdravotníctva za posledné roky. Dodala, že je ochotná rokovať so zástupcami politických strán.