Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ružomberčanku zadržala polícia, hrubo zneuctila islamský Korán

Na snímke zo sociálnej siete je Ružomberčanka Sheila Sz. Foto: screenshot/facebook

Sheila Sz. uverejnila na sociálnej sieti príspevok. Sú v ňom fotografie, na ktorých drží v ruke knihu s anglickým nápisom The Quran, ako roztrhanú knihu podpaľuje a močí na listy z knihy.

Bratislava 17. februára (Teraz.sk/TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zabezpečili s políciou zadržanie Ružomberčanky Sheily Sz. Mladá žena je stíhaná od 16. februára pre zločin výroby extrémistických materiálov. Informovala o tom dnes Generálna prokuratúra SR.

Na príspevku na sociálnej sieti sú fotografie, na ktorých Sheila Sz. drží v ruke knihu s nápisom v angličtine The Quran, roztrhanú knihu podpaľuje a močí na listy z knihy. O prípade informujú slovenské a české médiá.

Sheilu Sz. zadržali dnes, pretože existujú dôvody na útekovú väzbu a sú obavy pokračovania v trestnej činnosti. O zadržanej rozhodne prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Mladá Ružomberčanka sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo-zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské, konkrétne islamské vyznanie. Tento materiál mal byť následne zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, minimálne od decembra minulého roka.

Sheila Sz. je obvinená z výroby extrémistických materiálov, chcela postupne loviť moslimov



Zadržanie a obvinenie Sheily Sz. dnes potvrdila aj polícia. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 24-ročnú ženu zo zločinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinmi násilie proti skupine obyvateľov, hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Na zverejnenom videu je vidieť, ako obvinená okrem iného hovorí: "V žiadnom prípade ma nikto nezastaví, aby som zabránila, teda pozastavila moje vysielanie videí alebo fotografií alebo písomných názorov, čo sa týka islamu. Proste za tým si stojím a sú to pre mňa paraziti, ktorí sú horší ako svrab, aby keď sa nevedia prispôsobiť oni nám, tak tu nemajú čo hľadať... Tak som sa rozhodla, že patrí to obecne čisto iba k islamom, muslimom a islamu. Všetkých si vás postupne budem loviť a každý, kto sa mi postaví do cesty a bude ma chcieť zastaviť, tak dopadne veľmi ťažko na hubu... tak isto ma nejak nezastavia a pôjdem po každom muslimovi."