Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rozdelenie ČSFR bolo správne, zhodli sa Mečiar s Klausom

Rokovanie medzi Vladimírom Mečiarom (vľavo) a Václavom Klausom (vpravo) v Brne, 26. augusta 1992. Foto: TASR/AP

Podľa Mečiara sa vďaka rozdeleniu federácie zachovali dobré vzťahy na úrovni národných štátov.

Praha 11. decembra (TASR) - Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) nefungovala dobre, a tak bolo treba nájsť novú kvalitu a nové riešenie. Uviedol to slovenský expremiér Vladimír Mečiar, ktorý v pondelok diskutoval v pražskej budove bývalého Federálneho zhromaždenia s ďalšou hlavnou postavou rozdelenia ČSFR - bývalým českým prezidentom a premiérom Václavom Klausom. Obaja zhodnotili delenie ako veľmi úspešné a vyzdvihli vzájomné vzťahy samostatných republík, uvádza spravodajský server iDNES.cz.

Podľa Mečiara sa vďaka rozdeleniu federácie zachovali dobré vzťahy na úrovni národných štátov. "Ktoré dva štáty v Európe majú k sebe bližšie ako Česko a Slovensko? Nenájdete ich," vyhlásil slovenský expremiér vo svojom úvodnom prejave.

Poďakoval sa všetkým, ktorí proces rozdelenia federácie podporovali. "Dvadsaťpäť rokov je historicky krátky čas, ale tento čas nám dal možnosť byť spolu v strede Európy a šíriť myšlienku dobrých vzájomných vzťahov," dodal Mečiar.

Václav Klaus považuje rozdelenie federácie za priateľské a veľmi dobre pripravené. "Rozdelenie bolo logickým, správnym, potrebným a vtedy navyše nevyhnutným krokom," uviedol bývalý český premiér.

Vyjadril vďaku Mečiarovi, bez ktorého by podľa jeho názoru proces rozdelenia nemohol dopadnúť tak dobre, ako dopadol. "V žiadnom okamihu sme nedopustili roztržku a vedeli sme, že ústupky a kompromisy boli potrebné. Vývoj za uplynulých 25 rokov nám dal za pravdu," konštatoval Klaus.

Delenie ČSFR bolo podľa neho najnáročnejšie ako celok. "Keby som vyťahoval určité jednotlivosti, bolo by to umelé, a nie také zásadné. Myslím, že sme prišli na racionálnu metódu deliť makro spôsobom, nie mikro spôsobom," povedal počas debaty Klaus. Odmenou za to bola podľa neho priateľskosť a spokojnosť so spôsobom, ako to prebehlo.

Klaus na záver besedy označil rozdelenie federácie za veľmi úspešný krok, z ktorého obe krajiny profitovali. "Zo svojho pohľadu by som povedal, že Slovensku to prospelo viac ako Českej republike, a som za to rád. Slovensko chcelo svoj samostatný štát a preukázalo, že to zvládlo veľmi úspešne," dodal.

Česká a Slovenská Federatívna Republika zanikla 31. decembra 1992. Delenie ČSFR je späté najmä práve s Václavom Klausom a Vladimírom Mečiarom, ktorí boli vtedy predsedami českej a slovenskej vlády. Na rozdelení federácie sa dohodli 8. júla 1992 v brnianskej vile Tugendhat, dohodu potvrdili písomne 26. augusta taktiež v Brne, pripomína iDNES.cz.