Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prvý návrh rómskej reformy priestupky páchané deťmi neodstráni

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

V súčasnosti totiž páchateľa priestupku niekedy nie je možné pokutovať, lebo nemá sankciu z čoho zaplatiť.

Bratislava 9. marca (TASR) - Faktická priestupková imunita detí ostane zrejme zachovaná aj po schválení prvého legislatívneho návrhu rómskej reformy. "Vzhľadom na to, že ide o trošku zložitejší proces, tak sa to bude následne v spolupráci s ministerstvom práce riešiť v ďalšom období. Podľa toho, čo bolo predkladané doteraz, tam nastáva zákonný problém v tom, že nedá sa jednoduchým spôsobom preniesť zodpovednosť toho, kto spáchal priestupok na jeho rodičov," vysvetlil pre TASR štátny tajomník rezortu vnútra Marián Saloň.

Hlavnou zmenou, ktorú má priniesť prvý legislatívny návrh rómskej reformy by tak malo byť odstránenie priestupkovej imunity plnoletých. V súčasnosti totiž páchateľa priestupku niekedy nie je možné pokutovať, lebo nemá sankciu z čoho zaplatiť. Autori rómskej reformy však majú ambíciu motivovať páchateľov k slušnému správaniu tak, že im stiahnu výšku pokuty zo sociálnej dávky, ktorú poberajú.

"Do tohto procesu riešenia vymáhania priestupkov od poberateľov dávok nebudú v žiadnom momente zatiahnutí exekútori. Bude sa to riešiť čisto medzi obvodným úradom a vyplácateľom dávok, to znamená úradom práce a sociálnych vecí," popísal legislatívny mechanizmus Marián Saloň. Vzhľadom na to, že zákon bude prihliadať aj na sociálne postavenie poberateľa, v niektorých prípadoch by sa mohla sankcia rozdeliť na splátky.