Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. ONDREJCSÁK: Budúcnosť stíhacieho letectva je odborný problém

Ilustračné fotoFoto: Ondrej Maliniak

Štátny tajomník rezortu obrany tak odpovedal na otázku, či v prípade odkladu rozhodnutia o nákupe nových stíhacích lietadiel ide o možnú koaličnú krízu.

Bratislava 20. septembra – Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Róbert Ondrejcsák (nominant Mosta-Híd) považuje budúcnosť stíhacieho letectva na Slovensku len za odborný problém. Povedal to v telefonickom rozhovore pre TASR.

„Pre mňa je to odborný problém alebo odborná otázka a otázka smerovania Slovenska, pre mňa to nie je politický problém ani nebol,“ odpovedal na otázku, či v prípade odkladu rozhodnutia o nákupe nových stíhacích lietadiel ide o možnú koaličnú krízu.

TASR zaujímalo či sa od utorka (19.9.) stretol s ministrom obrany Petrom Gajdošom (nominant SNS) z dôvodu prípadného vyjasnenia si postojov ohľadom nových nadzvukových stíhačiek. „Tie naše rozhovory by som nerád komentoval a k tomu sa nechcem jednoducho vyjadriť. Nebudem komentovať osobné rozhovory,“ uviedol.

Minister obrany Gajdoš okrem iného tvrdí, že zdroje sú obmedzené a modernizáciu si okrem letectva vyžadujú aj pozemné sily.

„Bez zdrojov to samozrejme nejde a ja vychádzam z dlhodobého plánu, ktorý sme schválili, ktorý zase vychádza z toho politického vyhlásenia, ktoré prijal parlament, že do roku 2020 bude k dispozícii 1,5 percenta HDP na obranu. Čiže na základe toho sa rieši modernizácia v dlhodobom pláne,“ zareagoval Ondrejcsák.

Minister Gajdoš dnes na brífingu okrem iného informoval, že „žiadna nová koaličná kríza sa nečrtá“. Dodal, že všetko je o peniazoch a Slovensko potrebuje modernizovať aj pozemné sily, ktoré sú základom ozbrojených síl. Zároveň uviedol, že nikto nepočíta s tým, že Slovensko nakúpi nové stíhacie lietadlá z Ruska.