Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Maľby pripomínajú 30 rokov vzťahov Slovenska s Izraelom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dielo, ktoré vytvorili slovenskí výtvarníci Matúš Maťátko a Filip Sabol, pozostáva zo šiestich veľkorozmerných malieb.

Bratislava 18. júla (TASR) - Veľkorozmerné maľby v Slovenskom inštitúte (SI) v Jeruzaleme od piatka (14. 7.) pripomínajú 30 rokov vzťahov Slovenska s Izraelom. Predstavili ich pri príležitosti výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi krajinami. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Po otvorení inštitútu v Jeruzaleme nabrala dynamika slovensko-izraelských kultúrnych vzťahov nový rozmer. Naša kultúra sa stáva dôležitou súčasťou scény v Izraeli, zo Slovenského inštitútu je zaujímavý bod na mape Izraela. Projekt HOLY CITY, ktorý vystavujeme na jednej z najrušnejších jeruzalemských ulíc, je ďalším dôležitým dielom skladačky, ktorú v Izraeli budujeme," vyhlásil riaditeľ SI v Jeruzaleme Jakub Urik.

Dielo, ktoré vytvorili slovenskí výtvarníci Matúš Maťátko a Filip Sabol, pozostáva zo šiestich veľkorozmerných malieb. Zobrazuje symboly z kultúrneho a náboženského kontextu oboch krajín. Záujemci môžu dielo obdivovať vo výklade SI ako súčasť stálej expozície.

"V každom obraze je ruka, no menia sa gestá, v ktorých odkazuje na príbehy viažuce sa k Jeruzalemu. Farebnosť sme zredukovali na tóny sivých v kombinácii s čiernou, bielou, modrou a červenou
," priblížil Maťátko. Dodal, že bielo-červená farebnosť vychádza z farebnej škály zástavy Slovenska, kým bielo-modrá z tej izraelskej.

SI v Jeruzaleme za dva roky svojho fungovania predstavil už takmer 140 slovenských umelkýň a umelcov a zorganizoval 38 podujatí. "Slovenské umelkyne a umelci súčasne vystavujú v najprestížnejších izraelských múzeách ako napríklad The Israel Museum či Haifa museums, galériách súčasného umenia dizajnu a vypredávajú koncertné sály v The Jerusalem Theatre," dodal rezort.