Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort slovenskej diplomacie ostro odsúdil skúšku rakety KĽDR

Na nedatovanej snímke, ktorú zverejnila severokórejská vláda a severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong. Letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) v stredu ostro odsúdilo uskutočnenie najnovšej skúšky severokórejskej balistickej rakety.

Rezort slovenskej diplomacie tiež opätovne dôrazne vyzval Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) na rešpektovanie príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady (BR) OSN, zastavenie skúšok balistických rakiet a dodržiavanie režimu nešírenia zbraní hromadného ničenia. "Zároveň vyzývame KĽDR na uskutočnenie krokov smerujúcich k budovaniu dôvery a konštruktívnemu dialógu s medzinárodným spoločenstvom," píše sa vo vyhlásení, ktoré poskytol TASR riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Igor Skoček.

KĽDR uskutočnením skúšky balistickej rakety opakovane porušila viacero rezolúcií BR OSN a ohrozila regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť, uvádza sa vo vyhlásení.

Severná Kórea v stredu oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong. Letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla. Na odpálenie rakety osobne dohliadal vodca KĽDR Kim Čong-un.