Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort práce chce zjednotiť posudky, žiadateľom o dávky uľahčí služby

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo verí v presadenie zmeny, pretože má priniesť úľavu pre takmer 230.000 invalidov a 160.000 občanov s ťažkým zdravotným postihnutím.

Bratislava 23. marca (TASR) - Rezort práce plánuje zjednotiť posudky, namiesto aktuálnych štyroch by tak mal žiadateľom o rôzne dávky stačiť jeden. Posudková činnosť by mala byť jednotná pre sociálne poistenie, kompenzácie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, sociálne služby či služby zamestnanosti.

K zmene by malo dôjsť cez novelu zákona o lekárskej a sociálnej posudkovej činnosť, ktorú cez legislatívny zámer predložilo ministerstvo ešte pod súčasným vedením Jozefa Mihála (SaS) do pripomienkového konania. Reálne však bude môcť zmenu presadiť až nová vláda Smeru-SD, ktorá sa vyformuje začiatkom apríla tohto roka.

Rezort verí v presadenie zmeny, pretože má priniesť úľavu pre takmer 230.000 invalidov a 160.000 občanov s ťažkým zdravotným postihnutím.

"Občania tým ušetria svoj čas i financie potrebné na vybavovanie posudkov, skôr sa dostanú k službám, ktoré potrebujú. A ušetrí aj štát – tým, že na vypracovanie posudkov bude stačiť menej kapacít a posudky sa nebudú robiť duplicitne," konštatuje mediálne oddelenie ministerstva.