Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Projekt obnovy hradov je reálny s európskymi zdrojmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje od roku 2011.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF). Pre TASR to uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR v súvislosti s otáznikom, ktorý visí nad zabezpečením financovania dlhoročného projektu v ďalšom období.

V súčasnosti finišuje národný projekt, ktorý v spolupráci ministerstiev kultúry a vnútra spojil obnovu hradov s pomocou nezamestnaných s podporou zamestnanosti ľudí z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Aktivity tohto projektu však musia byť zrealizované v aktuálnom roku, keďže k 31. decembru 2023 sa končí Operačný program Ľudské zdroje, prostredníctvom ktorého je financovaný. O budúcnosti a finančnom pokrytí nákladov na projekt obnovy hradov ministerstvo kultúry rokuje, priznáva však, že nevyhnutne potrebuje nájsť partnera.

"V novom programovom období 2021 - 2027 MK nedisponuje samostatnou alokáciou na obnovu hradov, a preto hľadáme možnosti podpory u iných rezortov," potvrdilo ministerstvo. "Podpora hradárov z Programu Slovensko v roku 2024 je reálna, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov/rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami ESF, v rámci ktorého je možné financovať mzdy," spresnil ďalej rezort. Prioritne v tejto súvislosti mieri na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. "Je gestorom Cieľa politiky 4, hlavného zdroja finančných prostriedkov ESF," vysvetľuje MK.

MPSVR pre TASR uviedlo, že v rámci Programu Slovensko sú jeho prioritou opatrenia podporujúce inkluzívne prístupy pre udržateľné pracovné miesta a zvýšenie zručností znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. "Ministerstvo práce v rámci svojej pôsobnosti poskytne ministerstvu kultúry súčinnosť pri identifikovaní možností podpory tejto témy," dodal rezort práce v stanovisku pre TASR.

Rokovaní, ktoré sa týkajú pokračovania projektu obnovy hradov, sa zúčastňuje aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero, gesciu pri hľadaní riešení však prisudzuje ministerstvám.

Projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje od roku 2011. Až do roku 2020 kombinoval projekt dotačné zdroje MK SR a MPSVR SR, ktoré refundovalo mzdu a odvody zapojených nezamestnaných. Keď MPSVR avizovalo, že na pokračovanie nemá disponibilné zdroje, MK začalo hľadať alternatívne riešenia. Zo svojho rozpočtu napokon vyčlenilo ďalší milión eur, aby projekt v obmedzenej podobe mohol v roku 2021 fungovať. V roku 2022 spustili MK a MV Národný projekt, ktorý sa zameral pri obnove hradov na podporu zamestnanosti ľudí z MRK. Tí museli tvoriť 60 percent zamestnancov, obnovovali sa tiež historické pamiatky v katastri obcí zaradených do Atlasu rómskych komunít.